Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ...

Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από το Έθνος)

Αυστηρότερα μέτρα για φοροφυγάδες και επίορκους υπαλλήλους, προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας», καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις αλλά και φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις...
περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αφού λάβει το τελικό «ΟK» από την τρόικα. Με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα, για την τρίτη και πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» μία μία τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σε ..
σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Από τον Απρίλιο καθιερώνεται η «φοροκάρτα» και στο υπουργείο σκέφτονται να δώσουν κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν.

Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογουμένων. Ωστόσο δεν θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εφορία.
Και αυτό γιατί εάν αυτή η υποχρέωση δεν προβλεπόταν, θα υπήρχε ο κίνδυνος το Δημόσιο να χάσει έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα, ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να καρπωθεί τη φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται.
Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS ή του Taxisnet. Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψηφιου αριθμού με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου-κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα, για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας π.χ. παιδιά με τις αγορές να πιστώνονται στον ΑΦΜ του γονιού.
Στην κάρτα θα «περνούν» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού, και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας. Οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστη?ατάρχες τη φοροκάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες.
Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Η κάρτα αποδείξεων θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε τον ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Λιγότεροι φόροι στα μερίσματα των επιχειρήσεων
Με διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών θα συνοδευτεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:
Καταργείται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 40% στα διανεμόμενα κέρδη που είχε θεσπιστεί με τον φορολογικό νόμο του Απριλίου, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%.
Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% (δεν έχει ακόμη οριστεί το ποσοστό)
Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δηλαδή κυρίως ξένοι επενδυτές και οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι. Αυτοί θα φορολογούνται μόνο με το αρχικό 20%. Με το ίδιο ποσοστό θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των θυγατρικών εταιρειών και επομένως το μέρισμα που διανέμουν στις ξένες μητρικές τους.
Οσοι μέτοχοι εδρεύουν σε τρίτες χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν τον φόρο (20%-25%) που θα έχει παρακρατηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους.
Αν ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα που έλαβε και θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του. Αρα θα φορολογείται στην κλίμακα με συντελεστές έως 45%. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, θα αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από την εταιρεία στα μερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου