Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ : ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ

Ο TSILIADOROS...ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα έντονα χειροκροτήματα και οι ζωηρές επευφημίες των ψηφοφόρων της ΝΔ για τον κ. Κ. Καραμανλή ζέσταναν το κλίμα στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του...
Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο τέως πρωθυπουργός και η σύζυγός του κυρία Νατάσα Καραμανλή κατευθύνονται προς το εστιατόριο στο Βυζαντινό Μουσείο για τη δεξίωση.Η «είδηση» της ημέρας κατά πολλούς ήταν η ενθουσιώδης υποδοχή στον κ. Καραμανλή και η αναζωπύρωση της συζήτησης για το παγωμένο κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Η δυσφορία και τα επικριτικά σχόλια κυριαρχούσαν μεταξύ των υποστηρικτών του
κ.Σαμαρά για το σκηνικό «παλλαϊκής υποδοχής» που στήθηκε.. στον κ. Καραμανλή. Οι δυο τους συναντήθηκαν έξω από το εστιατόριο..
και αντήλλαξαν ευχές για την ονομαστική εορτή του κ. Σαμαρά. Ιδιαίτερη συνέχεια δεν δόθηκε. Λίγα λεπτά μετά ο τέως πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι θέλει να καπνίσει ένα τσιγάρο και σηκώθηκε από το τραπέζι όπου παρακάθησαν μεταξύ άλλων οι κκ. Σαμαράς, Αχ. Καραμανλής, Κ. Στεφανόπουλος κ.ά. «Εστησε» το δικό του πηγαδάκι με τους κκ. Ευ. Αντώναρο, Απ.Τζιτζικώστα και Ελ.Ζαγορίτη και έπειτα από λίγη ώρα αποχώρησε. Ενα ακόμη επεισόδιο στις σχέσεις των κκ. Καραμανλή και Σαμαρά ήταν γεγονός. Η σχέση τους είναι στην εποχή των...«πολιτικών παγετώνων», ενώ στο παρασκήνιο αναζωπυρώνεται η αντιπαλότητα «σαμαρικών» και «καραμανλικών».

Το χάσμα στις σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή είναι αγεφύρωτο και τους τελευταίους μήνες, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις από τις δύο πλευρές μέσω συνεργατών τους. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να κάνει ένα «νέο ξεκίνημα» κρατώντας ξεκάθαρες αποστάσεις από το αμαρτωλό κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ είναι σαφής. Αναδεικνύεται με τον πιο έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα και την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Σαμαράς ενίσχυσε αυτή την εικόνα με τις κινήσεις του: απέφυγε να ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη με το τσάρτερ που ναύλωσε το Ιδρυμα Καραμανλή για τα αποκαλυπτήρια και προτίμησε την πτήση της γραμμής επικαλούμενος κομματική σύσκεψη.

Οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επαναπροσέγγιση, όσο και αν επιχειρείται να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους. Η επίδειξη δύναμης που έκαναν οι καραμανλικοί στη Θεσσαλονίκη δεν άρεσε σε πολλούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που είτε στηρίζουν είτε έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα της νέας ηγεσίας. Αντίθετα, αναδείχθηκαν οι εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.
Στον πάγο ο «καραμανλισμός»

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η ανάκαμψη του κόμματος και η επιστροφή σε τροχιά εξουσίας με ταυτόχρονη άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών και βελτίωση της δημόσιας εικόνας της ΝΔ περνάει μέσα από τη «ρήξη με το παρελθόν», ενώ σταθεροί συνομιλητές του τονίζουν την ανάγκη για απαγκίστρωση από τον «καραμανλισμό». Γι΄ αυτό και επέλεξε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να αλλάξει ακόμη και το έμβλημα της ΝΔ θέτοντας τον ιστορικό πυρσό στο... «χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Η μετάβαση στη «νέα εποχή» προϋποθέτει για τους «σαμαρικούς» οριστική ρήξη με το...«αμαρτωλό παρελθόν» των κυβερνήσεων Καραμανλή και την ανάγκη πλήρους απεγκλωβισμού από την πρόσφατη κυβερνητική πορεία της ΝΔ. Αυτό έγινε με τον αποκλεισμό του στενού πυρήνα των συνεργατών του κ. Καραμανλή από τη νέα οργανωτική δομή της ΝΔ, την αλλαγή του σήματος, ακόμη και τη μετακόμιση- για σημειολογικούς και πρακτικούς λόγους- από τη Ρηγίλλης στα νέα γραφεία επί της λεωφόρου Συγγρού.

Σε αυτό το κλίμα η νέα ηγετική ομάδα και οι υποστηρικτές της ξορκίζουν τον «μεσαίο χώρο», τον οποίο υπερασπίζονται δημόσια πολλά στελέχη, όπως οι κκ. Ευ.Αντώναρος, Αρ.Σπηλιωτόπουλος , Μ.Βαρβιτσιώτης κ.ά. Τo «γαλάζιο» πόρισμα για τη Siemens ήταν ένα ακόμη αγκάθι στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή. Εξαρχής η «καραμανλική» πλευρά φρόντισε να στείλει τα δικά της μηνύματα και συνεργάτες του κ. Καραμανλή, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο κ. Αντώναρος, με δημόσιες παρεμβάσεις τους είχαν υψώσει «τείχος προστασίας» σε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ τονίζοντας ότι η υπόθεση Siemens είναι «πράσινο σκάνδαλο». Επειτα από έντονο παρασκήνιο η νέα ηγεσία, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, υποχώρησε και κινήθηκε στη γραμμή των «καραμανλικών», αν και δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο να «καούν» ορισμένοι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Τα σενάρια για αποχώρηση Καραμανλή

Το αποκορύφωμα ήταν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν λίγο μετά τη Θεσσαλονίκη ότι ο κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά και τον ενημέρωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Αυτά είναι παραμύθια. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση» έλεγαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή και με επίσημη διαρροή διέψευδαν ότι θα αποχωρήσει ο τέως πρωθυπουργός. Αυτό ήταν ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους βουλευτές- κυρίως «σαμαρικούς» - και στελέχη της ΝΔ διακινούν στο «γαλάζιο» παρασκήνιο ότι ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται για πολιτική... αποστρατεία. Την ίδια στιγμή αρκετοί «καραμανλικοί» υπονοούσαν στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να στήθηκε από «σαμαρικούς» και μάλιστα από ορισμένους που είναι στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

«Ορισμένοι πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει» σημειώνουν πολλοί «καραμανλικοί». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν θεωρούν τυχαία την ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, όπου αναδείχθηκε η ψυχρότητα στις σχέσεις των κκ. Καραμανλή και Σαμαρά.

Οταν η δημοσιογραφία οδηγεί στη... Ρηγίλλης

Ο δημοσιογράφος κ. Ι. Μιχελάκης (αριστερά) παρέλαβε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ από τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον επίσης δημοσιογράφο κ. Ευ. Αντώναρο, που αντικατέστησε τον συνάδελφό του κ. Θ. Ρουσόπουλο Την πλήρη εφαρμογή του έχει στη ΝΔ το κλασικό δημοσιογραφικό ρητό «η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως». Αν και μονότονη ρήση, αυτό που αποδεικνύεται από μια αναζήτηση στα «γαλάζια» αρχεία είναι ότι μετά τη Μεταπολίτευση αρκετοί δημοσιογράφοι φρόντιζαν, είτε ύστερα από μακρά είτε ύστερα από βραχύβια θητεία στα ΜΜΕ, να λάβουν θέσεις μάχης στο οργανόγραμμα της συντηρητικής παράταξης.

Ο πρόσφατος ορισμός του δημοσιογράφου κ. Ι. Μιχελάκη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ από τον πρόεδρό της κ. Αντ.

Σαμαρά ανέδειξε το ζήτημα της «επιστράτευσης» προσώπων από τον δημοσιογραφικό χώρο για να ενισχύσουν την παράταξη. Ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος συγκριτικά με το ΠαΣοΚ και το πιο ενδεικτικό στοιχείο είναι το εξής: Ο κ. Μιχελάκης παρέλαβε από τον επίσης δημοσιογράφο και βουλευτή κ. Π. Παναγιωτόπουλο , ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον δημοσιογράφο κ. Ευ. Αντώναρο (νυν βουλευτής), που αντικατέστησε τον έτερο δημοσιογράφο κ. Θ. Ρουσόπουλο (ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το διάστημα 2000-2004), μετά την παραίτησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα το 1974, ένα πρόσωπο που συνδέθηκε στενά μαζί του ήταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λαμπρίας (επί 15 έτη ευρωβουλευτής και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ως το 1977). Ενα πρόσωπο που συνδέθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη ήταν ο κ. Ν. Λιναρδάτος, ο οποίος ήταν στενός του συνεργάτης και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (υπεύθυνος για τον Τύπο) όπως και στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974. Από τον δημοσιογραφικό χώρο προέρχονταν και οι Διονύσης Λιβανός (εκδότης της εφημερίδας «Νίκη» την περίοδο 1962-1964) και Παύλος Μπακογιάννης (δολοφονήθηκε το 1989 από τη 17Ν).

Ο κ. Ν. Λιναρδάτος ήταν υφυπουργός επί Κ. Μητσοτάκη Ενα από τα πρόσωπα που επεστράτευσε η Κεντροδεξιά ήταν αυτό του κ. Γ. Αναστασόπουλου (προέδρου της ΕΣΗΕΑ το διάστημα 1976-1984), ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας (υπεύθυνος για τα ΜΜΕ) στις εκλογές του 1977 και του 1981 και ευρωβουλευτής. Μια παρόμοια περίπτωση ήταν αυτή του κ. Β. Κοραχάη (διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ) που πολιτεύτηκε πρώτη φορά με τη ΝΔ το 1977 και ήταν βουλευτής από το 1989 ως το 1996.

Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ήταν και ο δημοσιογράφος και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ Ιωάννης Βούλτεψης (διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ το διάστημα 1984-1993). Στην παρούσα ΚΟ της ΝΔ οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ άλλων, εκτός των κκ. Παναγιωτόπουλου και Αντώναρου, η κυρία Φωτεινή Πιπιλή και οι κκ. Αργ. Ντινόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Κασαπίδης, Σ. Κεδίκογλου , Ι.Ανδριανός (δ/ντής Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή από το 2004 ως το 2009), ο κ. Μ. Μπεκίρης (δ/ντής σύνταξης του κομματικού περιοδικού «Νέα Δημοκρατία» το 1997), αλλά και ο γραμματέας Σχεδιασμού κ. Μάξ. Χαρακόπουλος . Επίσης στην ευρύτερη οικογένεια ανήκει ο κ. Γ. Κοντογιάννης, ο οποίος προσφάτως εγκατέλειψε τη ΝΔ για τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά και άλλοι, όπως π.χ. ο κ. Δ. Κωνσταντάρας, πρώην βουλευτής της ΝΔ που μετεπήδησε στον ΛΑΟΣ του δημοσιογράφου κ. Γ. Καρατζαφέρη .

Η λίστα των δημοσιογράφων που έχουν περάσει από την ΚΟ της ΝΔ είναι μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πρώην βουλευτές κκ. Θ. Κασσίμης (εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το διάστημα 1984-1989 και από το 1989 ως το 2009 βουλευτής Β΄ Αθηνών), Εμμ. Μαυρομμάτης (πρώην ευρωβουλευτής, γνωστός δημοσιογράφος του αθλητι κού ρεπορτάζ και νυν συνεργάτης του κ. Σαμαρά), Αρ.Σταθάκης, Ν.Νικηφοράκης (διευθυντής επί 20ετία της εφημερίδας «Κήρυξ Χανίων» και στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη), η εκδότρια περιοδικών και πρώην μοντέλο κυρία Ελενα Κουντουρά κ.ά. Μόνο στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια 13 δημοσιογράφοι σε όλη την επικράτεια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την κοσμικογράφο κυρία Νίνα Βλάχου στη Β΄ Αθηνών.

Αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις θα διαπιστώσει κανείς αν δει το νέο οργανόγραμμα της ΝΔ, στο οποίο συμμετέχουν και δημοσιογράφοι, όπως η κυρία Μαριάννα Πυργιώτη (αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων), αλλά και η κυρία Τάνια Ιακωβίδου (συντάκτρια του καναλιού Εxtra 3 που διεκδίκησε τον σταυρό στην Περιφέρεια Αττικής το 2009).

Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου