Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΝΔ: Όχι "Καλλικράτης" στα σχολεία!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Ο TSILIADOROS ΣΤΗΝ... ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη πολιτική του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει αλλαγές τύπου «Καλλικράτη» στα σχολεία, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα, εξέφρασε η Διοικούσα Επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την κατάσταση, που διαμορφώνεται στο νομό, όσον αφορά στα ζητήματα Παιδείας. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα προκαλέσει ερήμωση της υπαίθρου, αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με συνέπειες στην ποιότητα εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων, δηλαδή αυτούς που θα έχουν πρόσβαση στα σχολεία και αυτούς που θα βρίσκονται...

χιλιόμετρα μακριά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή, από τις συμπτύξεις σχολείων στο νομό Θεσσαλονίκης θα πληγούν ιδιαίτερα τα σχολεία των δήμων Λαγκαδά, Μυγδονίας και Ασσήρου, όπου συνολικά 12 σχολεία, διθέσια και τριθέσια, θα αναγκαστούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής.
Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιάννης Πάιδας δήλωσε ότι περίπου 300 γυμνάσια και λύκεια και 200 δημοτικά, δηλαδή το 12-15% του σχολικού δυναμικού της χώρας, θα αναγκαστούν να συγχωνευθούν.
Ειδικότερα, στον νομό Θεσσαλονίκης τα στοιχεία που παρουσίασε η Διοικούσα Επιτροπή για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων αφορούν περίπου 40 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τις Σχολικές Επιτροπές, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι υπήρξε μείωση κατά 67%, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στις καθημερινές λειτουργικές τους ανάγκες (θέρμανση, αναλώσιμα υλικά κ.ά.).
Όπως είπε, η μείωση των δαπανών για την παιδεία, κατά 3% του ΑΕΠ, είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 35 ετών.
Αναφορικά με το θέμα της προσχολικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για χιλιάδες νήπια και προνήπια, που στρέφονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και να εφαρμοστεί η νομοθεσία της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής.
Η Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η προαγωγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διασφαλίζεται μέσα από ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, ενώ για το θέμα του ασύλου σημείωσε ότι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων είναι διαφορετικές από την κωλυσιεργία της εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας.
Εξέφρασε δε την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη κατάργησης ή συγχώνευσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων που υποβαθμίζουν την παιδεία, όπως οι καταργήσεις των αθλητικών σχολείων, της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, των εκπαιδευτικών αδειών για λόγους συνέχισης σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου