Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο ταλαντούχος ψευτοκαθηγητής

Ο TSILIADOROS...ΘΥΜΑΤΑΙ
Ιδού πως εκμεταλευόταν, για την μετέπειτα πορεία του, και δεν ενημέρωνε τον Συνήγορο Του Πολίτη, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος τότε της "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε."
 
"Οπως θυμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του προς τον κ. Χατζηεμμανουήλ στις 16 Ιανουαρίου 2007, «η Αρχή σάς έχει απευθύνει την από 1.9.2006 σχετική επιστολή, με την οποία σας ζητείται να απαντήσετε εγγράφως σχετικά με την αξιοποίηση του κέντρου. (...) Ωστόσο ως σήμερα δεν έχουμε έγγραφο ανταπόκρισης στην επιστολή μας ούτε έχετε απαντήσει στους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας»!
* Ελεγχος και εποπτεία
Μάλιστα, ο Συνήγορος εξηγεί την υποχρέωση που έχει η εταιρεία να ανταποκριθεί, μια και σύμφωνα με τον νόμο 3016/2006 η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος και υπόκειται στην εποπτεία και στον έλεγχο του κράτους», το μετοχικό κεφάλαιό της καλύπτεται από το Δημόσιο, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο ορίζεται με απόφαση των αρμοδίων....
 υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού, οι οποίοι εγκρίνουν και το καταστατικό της εταιρείας. Ακριβώς την ίδια τακτική ακολουθεί η εταιρεία και με την υπόθεση της μεταολυμπιακής αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κέντρου στο Γαλάτσι. Ετσι, μόλις προχθές ο Δήμος Γαλατσίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου - Λαμπρινής και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανω Γαλατσίου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση κατά του ελληνικού Δημοσίου, «όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών», για την ακύρωση της παράλειψης να χορηγήσει τα έγγραφα που σχετίζονται με τη μεταολυμπιακή χρήση και λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.
Ιδού πώς έφθασε ο Δήμος Γαλατσίου στην αίτηση ακύρωσης: ο δήμος, όταν πληροφορήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα επρόκειτο να παραχωρήσει το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου σε ιδιωτική εταιρεία για χρήση, κατά κύριο λόγο, διαφορετική από αυτή για την οποία είχε προοριστεί (αθλητικές εγκαταστάσεις), έσπευσε να ζητήσει κάθε σχετική πληροφορία και έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου (αρ. πρωτ. εγγρ. 19747/26.6.2006) και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Πολιτισμού και τις Γενικές Γραμματείες Αθλητισμού και Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Με το 28623/11.7.2006 έγγραφο το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε στον δήμο ότι, σύμφωνα με τον Ν. 3342/205, καθορίστηκαν νέες χρήσεις για το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, πέραν αυτών που δόθηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνοντας ότι οι νέες μεταολυμπιακές λειτουργίες και χρήσεις επιτρέπονται μέσα στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις με τη διαδικασία που προβλέπεται στον ίδιο νόμο και στο πλαίσιο της κοινωνικής αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Περαιτέρω, με το 32806 /14.11.2006 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι η αποκλειστική αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει ανατεθεί στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα και δεν διαθέτει τα στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει ο δήμος. Ωστόσο με το ΕΥΔΕ/Φ100/377/2153 έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού συγκροτήθηκε επιτροπή παραλαβής του έργου « Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής Γαλατσίου» δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ ήδη η διαχείριση και αξιοποίηση αυτού είχε μεταφερθεί στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Τέλος, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης το μόνο που ανέφερε σε έγγραφό του ήταν ότι η ρύθμιση της χρήσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του.
Καθώς καμία περαιτέρω ενημέρωση δεν υπήρξε από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, ο Δήμος Γαλατσίου απηύθυνε πλέον εξώδικη δήλωση - πρόσκληση - διαμαρτυρία, η οποία κοινοποιήθηκε νομίμως με δικαστικό επιμελητή και ζήτησε από τη ΓΓΟΑ του υπουργείου Πολιτισμού και την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα να χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τη χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.
* Τι υποστηρίζει ο δήμος
Ο Δήμος Γαλατσίου αμφισβητεί τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου εκτιμώντας ότι έχει παραβιασθεί η νομιμότητα και συγκεκριμένα ως προς:
* την τήρηση της διαδικασίας δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 93/37/ΕΟΚ του 1993, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 97/52/ΕΚ του 1997)·
* το αν η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα και της αναδόχου εταιρείας για την εκμίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου αποτελεί κατ' ουσίαν μανδύα δημόσιας σύμβασης που παραβιάζει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία καθώς το αντικείμενο της σύμβασης ανέρχεται σε ποσό άνω των 120.000.000 ευρώ (40 έτη Χ 3.000.000 ευρώ)·
* την έγκριση περιβαλλοντικών όρων·
* τη συνταγματικότητα του Ν. 3343/2005, δυνάμει του οποίου ενήργησε η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα.
Η απαξίωση της περιουσίας
Ο επί χρόνια υφυπουργός Πολιτισμού για τα ολυμπιακά έργα βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ν. Αλευράς θεωρεί ότι ο κινητός εξοπλισμός «είτε απαξιώθηκε είτε διακινήθηκε χωρίς σχέδιο». «Μαύρες τρύπες» στην κατάσταση του κινητού εξοπλισμού υπάρχουν και στις εγκαταστάσεις πάλης των Λιοσίων και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Σημείο όμως κορυφαίας σημασίας επισημαίνει ότι είναι η αδιαφανής στάση που έχει επιδείξει η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ καθ' όλη τη διάρκεια των δυόμισι ετών που έχουν παρέλθει από τον Αύγουστο του 2004. Ηδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εταιρείας η τακτική αδιαφάνειας υπήρξε κύρια πολιτική επιλογή. «Το 2004» λέει ο κ. Αλευράς «σε ερώτηση που κατέθεσα προς την κυρία Πετραλιά να κατατεθούν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει ως τότε η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, έλαβα την απάντηση ότι είναι στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν διότι η εταιρεία είναι εκτός του Δημοσίου». Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό, πρόκειται για «χτυπητή περίπτωση άρνησης. Δεν ενημερώνει τη Βουλή, γεγονός που είναι εκτός δεοντολογίας». «Ποιο είναι το μεμπτό που θέλουν να αποκρύψουν;» αναρωτιέται. Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, ερωτήματα εγείρει και η σύμβαση που έχει υπογράψει η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ με εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.


http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου