Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αρχές του επόμενου μήνα τα αποτελέσματα στο Σουδάν...

Στις 2 Φεβρουαρίου, αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στο Νότιο Σουδάν, ενώ θετικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεσίρκυ, τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται είτε στις 7 είτε στις 14 επόμενου μήνα.
Έτσι λοιπόν,  η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, έχει αγγίζει το...
46% από την Κυριακή που έχει ξεκινήσει η εφταήμερη ψηφοφορία, απο την οποία διακυβέυεται, αν το Νότιο Σουδάν θα ανεξαρτητοποιηθεί η αν θα παραμείνει υπό την διακυβέρνηση του Χαρτούμ.
Αντίστοιχα, στο Βόρειο Σουδάν η συμμετοχή των Νοτιοσουδανών ήταν περίπου 25%.
 Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 3,6 εκατομμύρια πολίτες είχαν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους για να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, που αποτελεί το τελευταίο βήμα για να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Ειρήνης που υπογράφηκε από το Βόρειο και το Νότιο Σουδάν το 2005, θέτοντας τέλος στον αιματηρό εμφύλιο, που διήρκεσε δεκαετίες. Πάντως, η διαδικασία της ψηφοφορίας εποπτεύεται από χιλιάδες ξένους  αλλά και Σουδανούς  παρατηρητές αλλά και από επιτροπή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον πρώην Τανζανό πρόεδρο Μπένζαμιν Μκάπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου