Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εντός στόχων έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισµός του 2010, σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, µε τα οποία και θα αντιµετωπίσει τις επόµενες ηµέρες τη νέα επιθεώρηση της...
τρόικας. Συγκεκριµένα,το έλλειµµα του κρατικού προϋπολογισµούπεριορίσθηκε στα 19,5 δισ. ευρώ, περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαµηλότερο από αυτό που προβλεπόταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισµού του 2011, και σηµείωσε έτσιµείωση κατά37% σε σύγκριση µε το προηγούµενοέτος.
Η µείωση όµως αυτή οφείλεται κυρίως στην περικοπή των δαπανών, ενώ αντίθετα...
στον τοµέα των εσόδων σηµειώθηκε – µικρή – υστέρηση. Συγκεκριµένα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού µειώθηκαν κατά 9,1%, έναντι πρόβλεψης γιαµείωση κατά7,5% και οι δαπάνες του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων περιορίσθηκαν κατά 11,9%, έναντι πρόβλεψης για µείωση κατά 11,3%.
Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ
Αντίθετα, τακαθαρά έσοδααυξήθηκαν περίπου κατά 5,5%έναντι στόχου για αύξησή τους κατά 6% και σηµείωσαν υστέρηση 220 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονοµικών σηµειώνει ότι τους τελευταίους πέντε µήνες τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξάνονται µε υψηλούς ρυθµούς, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ενίσχυση της φορολογικής συµµόρφωσης και στον τοµέα αυτό. Συνολικά, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8%, παρά τη µείωση της ζήτησης και την ύφεση της οικονοµίας, επισηµαίνει το υπουργείο. Τα παραπάνω αφορούν, πάντως, τον κρατικό προϋπολογισµό και όχι τη γενική κυβέρνηση, η οποία περιλαµβάνει επίσης τους ΟΤΑ, τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία, και µε βάση τα στοιχεία της οποίας γίνεταιη αξιολόγηση από την τρόικα.
Σε κάθεπερίπτωση,το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων. Οφειλές 8,2 δισ. ευρώ
Πρέπει πάντως να σηµειωθεί ότι την ίδια ώρα οι φορείς τηςγενικής κυβέρνησης είχαν ληξιπρόθεσµεςοφειλές 2,3 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεµβρίου, έναντι 1,86 δισ. ευρώπου ήταν αυτές πριν από έναν µήνα.
Κι αυτόενώ µόνονοι 781 από τους1.601
φορείςκοινοποίησανστοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν µάλιστα συµπεριληφθούν στις ληξιπρόθεσµες αυτές οφειλές τα παλαιά χρέη των νοσοκοµείων, το σύνολο φτάνει τα 7,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων έχουν ρυθµισθεί τα 5,23 δισ. ευρώ µε τον Ν. 3867/20210), ενώ αν προσθέσει και τις οφειλές των υπουργείων, το Ελληνικό ∆ηµόσιο εµφανίζεται µε σύνολο ληξιπρόθεσµων οφειλών 8,2 δισ.ευρώ.
Τα µεγαλύτερα χρέη
Μεταξύ των υπουργείων, τα µεγαλύτερα χρέη έχει τοΥποδοµών,Μεταφορώνκαι ∆ικτύων. Πρόκειται για ληξιπρόθεσµες οφειλές ύψους 355 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως τις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες µένουν απλήρωτες για τα έργα του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου