Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μετανάστες στη Βρετανία από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Ένας σκελετός Αφρικανού άνδρα 1.700 ετών ανακαλύφθηκε στο ρωμαϊκό νεκροταφείο του Warwickshire, επιβεβαιώνοντας πως οι Αφρικανοί μετανάστες είχαν έρθει στην περιοχή της Βρετανίας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες.
Οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν την ύπαρξη του άνδρα στο 300 μ.Χ. και προσδιόρισαν την ύπαρξη μεταναστών σε περιοχές όπως το Λονδίνο και το Γιορκ γύρω στον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ.
Σκελετοί Αφρικανών είχαν βρεθεί και παλαιότερα σε ρωμαϊκές πόλεις όπως είναι το Γιορκ, αλλά οι αρχαιλόγοι δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν ένα παρόμοιο εύρημα ...σε πόλεις όπως το Stratford ή το Warwickshire.
Ο σκελετός που βρέθηκε υποδεικνύει ότι ανήκει σε άνδρα προερχόμενο από την αφρικανική ήπειρο, σωματώδη και γεροδεμένο, που εικάζεται ότι ήταν είτε δούλος είτε Ρωμαίος στρατιώτης. Πέθανε σε ηλικία μεταξύ 40-50 χρονών και ο σκελετός του δείχνει ότι οπ άνδρας σήκωνε πολλά βάρη. Η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη, αλλά στα οστά του βρέθηκαν συμπτώματα αρθρίτιδας και παιδικών ασθενειών ή υποσιτισμού.
Οι απόψεις των μελετητών συγκλίνουν ότι επρόκειτο είτε για δούλο είτε για βετεράνο πολέμου που αποσύρθηκε στο Stratford.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου