Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η απεργία και η ταλαιπωρία...

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Κασσίμη
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους και επιδεινώνοντας παράλληλα την ήδη μειωμένη κίνηση στην αγορά. Χθες, ημέρα κατά την οποία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλην των λεωφορείων της ΕΘΕΛ πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία, οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο απαιτούσαν γερά νεύρα και υπομονή. Ακόμη και όσοι επέλεξαν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ για να μετακινηθούν –μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, οπότε και κινήθηκαν τα λεωφορεία– αντιμετώπισαν ιδιαίτερες...

δυσκολίες.
Η έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων της ΕΘΕΛ, με συνέπεια εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά τη χθεσινή ημέρα το προγραμματισμένο συγκοινωνιακό έργο των λεωφορείων περιορίστηκε κατά 30% έως και 50%, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, στα τρία προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελούνταν το ένα ή στην καλύτερη περίπτωση το ενάμισι δρομολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ αναφέρει ότι μετά τη λήξη κάθε στάσης εργασίας (χθες έληγε η πρώτη στάση στις 9 το πρωί) απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ.
Κάθε ημέρα εξυπηρετούνται από τις αστικές συγκοινωνίες 2,341 εκατ. επιβάτες, οι οποίοι τις ημέρες των απεργιών και των στάσεων εργασίας πρέπει να κινηθούν είτε με Ι. Χ. είτε με ταξί. Μόνο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ παρουσιάζουν μέση ημερήσια επιβατική κίνηση 1,147 εκατ. επιβατών, ενώ χρήση του μετρό κάνουν 518.356 άτομα την ημέρα. Μόνο οι συρμοί των ΗΣΑΠ εξυπηρετούν καθημερινά 359.178 άτομα ημερησίως, ενώ στα τρόλεϊ επιβιβάζονται 252.602 άτομα την ημέρα.
Κίνηση καλής θελήσεως
Την ίδια στιγμή, σε κίνηση καλής θελήσεως προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς ύστερα από έκκληση του εμπορικού συλλόγου και του υπουργείου Υποδομών αποφάσισαν να κινηθούν κατά τις ώρες αιχμής την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας 12 με 4 μ.μ. μόνο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 π. μ. έως τις 9 μ. μ., οι συρμοί μετρό, ηλεκτρικού και τραμ θα κινηθούν από 9 π. μ. έως 10 μ. μ., ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και Προαστιακό από 11 π. μ. έως 4 μ. μ.
Σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και στο τραμ. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα συρμοί του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, του τραμ και του Προαστιακού.
Αύριο Τετάρτη αναμένεται για μία ακόμη ημέρα κυκλοφοριακό χάος, καθώς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο Προαστιακός. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι σιδηροδρομικοί από τις 12 έως τις 3 μ. μ. Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις σε ραδιοφωνικές δηλώσεις ο γ. γ. Μεταφορών Χ. Τσιόκας έκανε λόγο για ανεξήγητη και υπερβολική συμπεριφορά των εργαζομένων, καθώς όπως τόνισε «έχουμε διαβεβαιώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους εργαζομένους ότι θα υπάρξει εύλογος χρόνος για διάλογο των θεμάτων που αφορούν στην εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου