Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συντάκτης: Γιώργος Βουκελάτος
Καθαρά βλέμματα, από αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα. Πού τα συναντάς; Οσο και να φαίνεται παράξενο, στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, μέσα στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, που γιόρτασε πριν από δύο εβδομάδες τα δύο χρόνια της λειτουργίας της. Είκοσι ένας εξαρτημένοι κρατούμενοι που παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και το προσωπικό της κοινότητας υποδέχθηκαν τα μέλη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, που πρωτοτύπησε συνεδριάζοντας στον χώρο της, καθώς και στελέχη του ΚΕΘΕΑ, και εξέφρασαν τις αγωνίες...
και τους προβληματισμούς για το μέλλον τους αλλά και το μέλλον της απεξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
Νέοι άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από τη χρήση και τον εγκλεισμό, βρήκαν στην κοινότητα νόημα για τη ζωή τους και παλεύουν για να βγουν καθαροί από τη δίνη των ναρκωτικών. Η ζεστασιά του προσωπικού, η ανεύρεση των χαμένων συναισθημάτων τους και η δύναμη της θέλησης είναι αυτά που τους κρατούν ζωντανούς στον σκληρό και διαφορετικό κόσμο της φυλακής.
Τα περίπου διακόσια τετραγωνικά μέτρα που έχουν παραχωρηθεί στην κοινότητα από τις φυλακές, σ’ έναν πρώην ημιυπαίθριο χώρο που κλείστηκε για τον σκοπό αυτό και βάφτηκε με τα χρώματα της ελπίδας, θεωρούνται –και δικαιολογημένα– όαση από τους κρατουμένους.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκαεπτά αποφυλακίσεις μελών της κοινότητας και ήδη δεκατέσσερις από αυτούς βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης, δείγμα ότι το εγχείρημα λειτουργεί σωστά. Ακόμη διακόσιοι, περίπου, εξαρτημένοι κρατούμενοι δέχονται ή περιμένουν να δεχθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ώστε να προετοιμαστούν για να ενταχθούν στην κοινότητα, αν οι συνθήκες και οι μεταγωγές τους το επιτρέψουν.
Ομως οι χώροι τόσο του συμβουλευτικού προγράμματος όσο και της κοινότητας δεν επαρκούν για να δεχθεί αυτούς που θέλουν να προσπαθήσουν για την απεξάρτησή τους, όπως δεν επαρκεί και το προσωπικό, που καθημερινά δίνει μάχη με αντίξοες συνθήκες εργασίας.
Αντίστοιχη κοινότητα απεξάρτησης λειτουργεί με την ίδια επιτυχία και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και το παράδειγμά τους θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης αξιοποίησης από την Πολιτεία. Ας δώσουμε την ευκαιρία στην ελπίδα να ανθήσει, έστω και μέσα στις φυλακές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου