Πηγή: newpost.gr
Ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων,και ένας εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, Χάρης Παμπούκης, στην πρώτη του συνέντευξή μετά τις εκλογές, μιλάει στο newpost, χαρακτηρίζει τη μη συμμετοχή «κατανοητή», όχι όμως και σωστή και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Επίσης τονίζει...
ότι:
- Για το fast track, εγγυήσεις δεν υπάρχουν, μόνον κίνητρα
- Ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα δίλημμα. Έστειλε, όπως είχε την υποχρέωση, ένα μήνυμα ευθύνης
- Η συναίνεση είναι απαραίτητη σήμερα τουλάχιστον σε δύο πεδία: στα εθνικά ζητήματα και την αντιμετώπιση της κρίσης.
- Οι εξεταστικές γίνονται για απόδοση ευθυνών και οι ευθύνες δεν μπορεί να αποδίδονται με βάση το λαϊκό αίσθημα αλλά βάσει των στοιχείων ενοχής.
ΝΡ: Κύριε υπουργέ ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για το fast track. Ποιες είναι οι εγγυήσεις για τις επενδύσεις όταν καλούμε ξένες χώρες να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, καθώς είναι γνωστή παντού η οικονομική κρίση και το αβέβαιο οικονομικό μέλλον .
ΧΠ: Εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Κίνητρα υπάρχουν. H ελληνική οικονομία, εφόσον κάποιος υιοθετήσει ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις. Πρώτον, γιατί είναι μία οικονομία που έχει βάθος ανάπτυξης και δεύτερον γιατί δημιουργείται ένα ασφαλές και σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον, χάρη στις διαρθρωτικές προσπάθειες που με πολύ κόπο προχωρεί η κυβέρνηση βάσει σχεδίου. Αυτή η νέα Ελλάδα που κτίζεται με τον κόπο και τις θυσίες των Ελλήνων έχει προοπτική σε διάφορους κλάδους, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, η γνώση και η τεχνολογία, ο τουρισμός.
ΝΡ: Πως διασφαλίζει η κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους αν επενδύσουν στη χώρα μας με το κλίμα αφ' ενός που υπάρχει και αφ' ετέρου με το δύσκολο γραφειοκρατικό περιβάλλον που έχουμε;
ΧΠ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τον επενδυτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο. Αυτό στο οποίο η κυβέρνηση αποσκοπεί είναι στη διαρθρωτική μείωση των μη επιχειρηματικών κινδύνων, την απλούστευση των νόμων και των διαδικασιών, την σύγχρονη εξυπηρέτηση από τη δημόσια διοίκηση και ένα στοχευμένο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση ήδη ψήφισε με ευρεία αποδοχή ένα νόμο πλαίσιο που αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στρατηγικών επενδύσεων, που εφόσον τεθεί σε εφαρμογή θα αποτελέσει ελκτήρα της οικονομίας μας και ένα σοβαρό σήμα στις διεθνείς αγορές αλλαγής εικόνας και νοοτροπίας. Στη συνέχεια θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών απλούστευσης στο ουσιαστικο πεδίο ρύθμισης διαδικασιών επένδυσης. Αυτό θα είναι τομή.
ΝΡ: Στην Περιοχή του Ελληνικού έχετε πει, ούτε πολύ τσιμέντο, ούτε πολύ πράσινο. Πως θα αναπτυχθεί τελικά η περιοχή;
ΧΠ: Αυτό είναι αντικείμενο σχεδιασμού της κυβέρνησης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προτύπου που προωθούμε. Εμείς θα βάλουμε τις παραμέτρους, τι θέλουμε να κάνουμε, φυσικά με τρόπο που να είναι επιχειρηματικά ρεαλιστικός, και θα περιμένουμε ανταπόκριση με βάση αυτό. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, χωρίς, όμως, κάτι να είναι σίγουρο.
ΝΡ: Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς ή σας προβληματίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ανέδειξαν οι κάλπες όπως η μεγάλη αποχή, τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια που στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση, η μικρή πλέον ποσοστιαία διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ κ.α ;
ΧΠ: Οι εκλογές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και φυσικά δεν είμαστε σε μία κατάσταση «γηπεδικής» αντιμετώπισης της πολιτικής. Είναι πολύ φυσικό να υπάρχει πολύς κόσμος απογοητευμένος γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη και κοινωνικά επώδυνη. Η κυβέρνηση αυτό δεν το έκρυψε. Είπε αλήθειες και με ευθύνη προχωρεί σε ένα προγραμμα παράλληλης αντιμετώπισης κρίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Η μη συμμετοχή στα κοινά είναι αρνητικό σύμπτωμα εθνικής μελαγχολίας, κατανοητό αλλά όχι σωστό. Γιατί δεν σημαίνει ότι τελικά κάποιος δεν εκλέγεται ή ότι δεν θα παρθούν αποφάσεις. Απλώς παραιτούμεθα από το δικαίωμα μας δημοκρατικής έκφρασης, που είναι έτσι ή αλλιώς περιορισμένο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα, ιδίως του δεύτερου γύρου, που εξελέγησαν πρόσωπα τα οποία μπορούν να σχηματίσουν νέες ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση της μεγάλης αλλαγής. Είναι, όμως, επίσης προφανές ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει, όπως, άλλωστε είπε και ο Πρωθυπουργός, να το αγνοήσει. Οφείλουμε να προβούμε, πάντα στο πλαίσιο του ρεαλιστικού, σε διορθωτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας. Αυτά βέβαια με ευθύνη και με συγκεκριμένη πρόταση που δεν θα αναιρεί τον εθνικό στόχο σωτηρίας της πατρίδας μας από την κρίση και την τελική έξοδο μας από αυτή το συντομότερο. Αυτό έχει εθνική σημασία.
ΝΡ: Τελικά, κ. Υπουργέ το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές, ήταν
εντός του πλαισίου που λειτουργεί ο κ. Παπανδρέου, ήταν στην αντίληψη που έχει για την πολιτική και την κοινωνία , ή τέλος πάντων, ήταν ίσως μια ακραία τακτική που ακολούθησε κόντρα στις αντιλήψεις και τη φιλοσοφία του;
ΧΠ: Ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα δίλημμα. Έστειλε, όπως είχε την υποχρέωση, ένα μήνυμα ευθύνης. Αυτό εκτιμώ ότι εισακούσθηκε όχι όμως στη βάση κάποιας απειλής. Ο Πρωθυπουργός είναι βαθειά δημοκρατικός και συμμετοχικός. Δεν διαπνέεται από αυταρχισμό και απολυτοσύνη. Αυτό το έχει αποδείξει σε όλη την πορεία του. Είναι, όμως, πράγματι ανεύθυνο και ίσως και άδικο να δημιουργείται ένα μέτωπο διαμαρτυρίας και εύκολης κριτικής, χωρίς προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις μόνο και μόνο για να είμαστε ευχάριστοι στο λαό απέναντι σε μία υπεύθυνη πολιτική κόστους αλλά και ευθύνης.
ΝΡ: Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να αναπροσαρμόσει την πολιτική της;
ΧΠ: Στο μέτρο που αυτό είναι δημοσιονομικά δυνατό στοχευμένα μέτρα σε τομείς που φέρνουν ανάπτυξη, «μεγαλώνουν τη πίτα», αντιμετωπίζουν την ύφεση και τελικά θα διευκολύνουν και την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος. Χρειάζεται, ωστόσο, μεγαλύτερη επίσπευση και πρακτική αντιμετώπιση το ζήτημα της λειτουργίας του δημόσίου που συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν πολιτικές και ιδίως πράξεις που δεν έχουν κόστος αλλά δημιουργούν μεγάλες τομές που τελικά θα επιλύσουν τα διαρθρωτικά μας προβλήματα κατά μόνιμο τρόπο. Όπως ο Πρωθυπουργός κατά επανάληψη τα έχει περιγράψει, είναι η αναβάθμιση της θεσμικής ποιότητας και της ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών.
ΝΡ: Το 2011 από τώρα μοιάζει ζοφερό σε πολλούς ανθρώπους. Ιδίως στους μη έχοντες και στους κοινωνικά αδύνατους. Ανασφάλεια, ανεργία, μειώσεις μισθών, ακρίβεια, και αβεβαιότητα στην εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τελικά πόσο βέβαιος είστε, ότι στις εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού;
ΧΠ: Προέχει το εθνικό συμφέρον. Να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη πατρίδα που βρίσκεται σε κρίση και τους πολίτες που στριμώχνονται. Η σημερινή δυσκολία μπορεί να είναι η αυριανή ευκαιρία. Ήμουν πρόσφατα στο Ισραήλ και θαύμασα πως στήθηκε αυτό το κράτος από το τίποτα. Η δυσκολία κάνει τους ανθρώπους δημιουργικούς και παράγει κοινωνική ευφυία. Αρκεί να μην μείνουμε παθητικοί μοιρολάτρες, παραδομένοι. Θέλει φρόνημα και κίνηση προς τα εμπρός.
ΝΡ: Εξεταστικές επιτροπές ή συναίνεση κ. Υπουργέ;
ΧΠ: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Οι εξεταστικές γίνονται για απόδοση ευθυνών, όπου και αν υπάρχουν. Και ποιος διαφωνεί σε αυτό; Δεν πρέπει, όμως, όταν περάσουμε από το πολιτικό στο νομικό πεδίο να ξεχάσουμε ότι είμαστε και θα πρέπει να παραμείνουμε εντός μίας δικαιοκρατούμενης κοινωνίας. Και οι ευθύνες δεν μπορεί να αποδίδονται με βάση το λαικό αίσθημα αλλά βάσει των στοιχείων ενοχής. Η συναίνεση είναι απαραίτητη σήμερα τουλάχιστον σε δύο πεδία: στα εθνικά ζητήματα και την αντιμετώπιση της κρίσης, παρέχοντας μία εικόνα προς τα έξω εθνικής ενότητας και στο πολιτειακό για να συμπορευθούν οι ανεξάρτητες εξουσίες στη βάση ενός γενικού εθνικού προγράμματος, όπως πρότεινα προχθές στη Βουλή. Στο πολιτικό πεδίο η αντιπαράθεση είναι χρήσιμη, ιδίως όταν είναι συγκεκριμένη και δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι που ουσιώνει τη δημοκρατία και που οργανώνει την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.
ΝΡ: Και μια προσωπική ερώτηση. Υπάρχουν στελέχη στην κυβέρνηση όπως εσείς που δεν έχετε περάσει από την κάμινο της λαϊκής ετυμηγορίας. Σας ενδιαφέρει στις εκλογές να είστε υποψήφιος βουλευτής και σε ποια εκλογική περιφέρεια;
ΧΠ: Έχω περάσει από τη κάμινο της ζωής που είναι εξίσου σημαντική. Ξεκίνησα από το μηδέν και πάλεψα μέσα στη κοινωνία στο τομέα της επιστήμης και του δικηγορικού λειτουργήματος που πάντα το άσκησα ως λειτούργημα. Αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να είμαι χρήσιμος στη κυβέρνηση και τον τόπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Πάντα με αξιοπρέπεια, που εξάλλου, δεν την οφείλω στη πολιτική αλλά στη κοινωνική μου καταγραφή. Αυτό προέχει τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου