Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συντάκτης: Κώστας Καρκαγιάννης
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διεξάγονται και επισήμως από την Κυριακή μεταξύ της ιρλανδικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Δουβλίνο. Το ιρλανδικό Μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα και η πρώτη εκταμίευση να γίνει τον Ιανουάριο. «Η απόφαση (της Κυριακής) αποτελεί κρίσιμο βήμα προόδου στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών για σταθεροποίηση της ιρλανδικής οικονομίας και μέσω αυτής της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη», δήλωσε χθες το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν. Το ύψος του πακέτου βοήθειας προς την Ιρλανδία υπολογίζεται σε...
80 με 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 θα καλύψουν τις ανάγκες του ιρλανδικού Δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 30 δισ. αναμένεται να κατευθυνθούν προς τις σχεδόν χρεοκοπημένες ιρλανδικές τράπεζες. Ωστόσο, το οριστικό ποσό που θα χρειαστούν οι ιρλανδικές τράπεζες δεν θα αποκαλυφθεί παρά στο τέλος της διαδικασίας αξιολόγησης.
Xωρίς επιβεβαίωση
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του ποσού που θα χρειστεί η Ιρλανδία, ενώ θεωρείται ότι τα δύο τρίτα των χρημάτων θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπόλοιπο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δανείσει στην Ιρλανδία περίπου επτά δισ. στερλίνες, ενώ και η Σουηδία ετοιμάζεται να δανείσει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Την Κυριακή το βράδυ, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε επισήμως οικονομική βοήθεια, παραδεχόμενος ότι πλέον η ιρλανδική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την ιρλανδική τραπεζική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχτηκαν επί της αρχής το ιρλανδικό αίτημα, αν και απομένει η τυπική απόφαση του Eurogroup σε λίγες ημέρες, μόλις το Δουβλίνο υπογράψει το Μνημόνιο. «Υποστηρίζουμε τη βοήθεια προς την Ιρλανδία προκειμένου να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. Οπως και το ελληνικό, το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς κράτος-μέλος της Ευρωζώνης θα διαρκέσει τρία χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η ιρλανδική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ.
Η φορολόγηση εταιρειών
Το ιρλανδικό πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη και πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δέκα δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών, όπως μισθοί και επιδόματα, ενώ τα υπόλοιπα πέντε από την αύξηση της φορολογίας. Ενα από τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ιρλανδικής κυβέρνησης και της τρόικας είναι η τύχη του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων, 12,5%, που αποτελεί σήμα κατατεθέν και μείζον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ιρλανδικής οικονομίας. Ωστόσο, το Δουβλίνο δέχεται μεγάλη πίεση προκειμένου να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή, κάτι που επιμένει ότι δεν θα γίνει. Χθες, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων βρίσκεται «υπό συζήτηση». Επιθυμία της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει τον φόρο επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα και να επιβάλει άλλους φόρους σε αντάλλαγμα. Ο προϋπολογισμός του 2011 που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί (;) στις 7 Δεκεμβρίου προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά έξι δισ. ευρώ. Παράλληλα οι ιρλανδικές τράπεζες που αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία της ιρλανδικής κρίσης θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση. Το πρωί της Δευτέρας τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας αρχικά υποχώρησαν λίγο, όπως και αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ το ευρώ ανέκαμψε. Τα πενιχρά κέρδη εξανεμίστηκαν όμως μόλις ο πρόεδρος του ιρλανικού Πράσινου Κόμματος ζήτησε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Ιανουάριο. Σε αυτό συνέβαλε και η ανακοίνωση της Moody’s ότι εξετάζει μία κατά πολλές μονάδες υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας.
Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού για τα λεγόμενα περιφερειακά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αντανακλά την ανησυχία των αγορών ότι η κρίση θα εξαπλωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες και στην Πορτογαλία, ενδεχομένως και την Ισπανία. Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας με την ελπίδα ότι δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε ότι η Πορτογαλία «δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια», κάτι που υποστήριζαν βέβαια μέχρι τελευταία στιγμή ο Ιρλανδός και ο Ελληνας ομόλογοί του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου