Με προσθήκες στο κεφάλαιο ασφάλειας που αφορούν τα πρόσφατα περιστατικά με πακέτα-βόμβες και άλλες επισημάνσεις, σχετικά με τη δραστηριότητα εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων και ταραχοποιών το τελευταίο 10μηνο, ανανεώθηκε πριν λίγες ημέρες το δελτίο προξενικών/ταξιδιωτικών πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την Ελλάδα. Επαναλαμβάνονται οι μόνιμες αναφορές ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων κατά Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων», και ότι «ως σημείο εισόδου στη...
ζώνη Σένγκεν από τα ΝΑ, η εκτεταμένη ακτογραμμή και τα πολλά νησιά της Ελλάδας αυξάνουν την πιθανότητα για ξένους τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη από τα ελληνικά σύνορα» . Τονίζεται, επίσης, ότι «εγχώριες εξτρεμιστικές οργανώσεις προβαίνουν σε εκδηλώσεις βίας στην Ελλάδα», και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι «εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο 'Επαναστατικός Αγώνας' και η 'Σέχτα Επαναστατών' έχουν γίνει όλο και πιο ενεργές εναντίον και εγχώριων και ξένων στόχων».
Οι προσθήκες αφορούν την καταγραφή των περιστατικών με τα πακέτα-βόμβες που εστάλησαν μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα με ελεγχόμενες και μη εκρήξεις σε μερικά από αυτά, και τον ελαφρύ τραυματισμό υπαλλήλου ταχυμεταφορών, όπως και τον θάνατο του υπασπιστή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη από άλλο πακέτο-βόμβα που εστάλη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας πριν από μήνες. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται επίσης ο θάνατος του 15χρονου αγοριού, μετανάστη από το Αφγανιστάν, όταν περιεργάστηκε βόμβα τοποθετημένη έξω από μια εταιρεία στην Αθήνα, όπως και η πυρπόληση τράπεζας από αναρχικούς, συμμετέχοντες στην απεργιακή διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, που επέφερε το θάνατο 3 τραπεζο-υπαλλήλων. Αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη, στην οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την 24η θέση από την 57η όπου βρισκόταν πέρυσι. Μεταξύ 196 χωρών, η Σομαλία είναι η χώρα με τον υψηλότερο «κίνδυνο τρομοκρατίας» μπροστά από το Πακιστάν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο δείκτης τρομοκρατικής απειλής συντάσσεται κάθε χρόνο από την Maplecroft με βάση τον αριθμό και τη σφοδρότητα των επιθέσεων που σημειώνονται σε κάθε χώρα, αλλά και βάσει του ιστορικού της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου