Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους του Λεκανοπεδίου...

Σε αδιέξοδο οδηγείται για άλλη µία φορά η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική, µε αποτέλεσµα να είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσουν και αυτά τα Χριστούγεννα µε τόνους απορριµµάτων συσσωρευµένους στους δρόµους του Λεκανοπεδίου. Σχεδόν µία εβδοµάδα µετά τη λήξη της απεργίας των δηµοτικών υπαλλήλων, που είχε οδηγήσει στη συσσώρευση στους δρόµους του Λεκανοπεδίου περισσότερων από 33.000 τόνους απορριµµάτων, η εικόνα σε αρκετά σηµεία των πόλεων της Αττικής δεν έχει βελτιωθεί. Αιτία είναι η αδυναµία του ΧΥΤΑ Φυλής -του µοναδικού χώρου που διαθέτει το Λεκανοπέδιο- να ανταποκριθεί, µετά την αποµάκρυνση 100...
συµβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνταν στον χώρο απόθεσης και διαχείρισης των απορριµµάτων, αλλά οι συµβάσεις τους έληξαν. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, αυτό έχει ως αποτέλεσµα να µην µπορούν να αδειάσουν µε κανονικούς ρυθµούς τα απορριµµατοφόρα και να παραµένουν ακινητοποιηµένα στα γκαράζ των δήµων, µέχρι να έρθει η σειρά τους να µεταβούν στον ΧΥΤΑ. Μόνο τότε πραγµατοποιούν νέα δροµολόγια για να συγκεντρώσουν σκουπίδια από τους δρόµους.
Όπως αναφερόταν από τους εργαζόµενους, µέσα στον χώρο που φτάνουν τα απορριµµατοφόρα, για να αδειάσουν, υπάρχουν µόνο επτά χειριστές ειδικών µηχανηµάτων για το θάψιµο των σκουπιδιών και ένας εργάτης. Παράλληλα, απασχολούνται στην είσοδο του ΧΥΤΑ άλλοι δύο µόνιµοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι αρµόδιοι να ελέγχουν τα χαρτιά των απορριµµατοφόρων και να ζυγίζουν τα φορτία, ενώ ο χώρος παραµένει αφύλακτος, αφού πλέον δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Μόνο 10 µόνιµοι
«Χρειαζόµαστε για να λειτουργεί κανονικά ο χώρος 35 χειριστές και 40 εργάτες σε τρεις βάρδιες» ανέφερε ο πρόεδρος τωνεργαζοµένων στον ΧΥΤΑ Γιώργος Χάρδας, υποστηρίζοντας πως για να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν µε τους 10 µόνιµους εργαζόµενους που απέµειναν, αναγκάστηκαν να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας του χώρου στο µισό και να δέχονται καθηµερινά τα µισά περίπου από τα 3.000 απορριµµατοφόρα των δήµων. Δηλαδή, από τους περίπου 7.000 τόνους που παράγονται καθηµερινά, µπορούν να διαχειριστούν µόνο τους 3.500 τόνους.
Τα προβλήµατα µε την αποκοµιδή γίνονται εντονότερα, καθώς υπήρχαν ήδη συσσωρευµένα απορρίµµατα στους δρόµους. Στο µεταξύ, έµφραγµα έχει προκληθεί και στους σταθµούς µεταφόρτωσης. Για παράδειγµα, αναφερόταν πως ο σταθµός στον Σχιστό, που εξυπηρετεί κυρίως τον δήµο του Πειραιά, δεν έχει δυνατότητα να δεχθεί έστω και προσωρινά κάποιο άλλο φορτίο σκουπιδιών. Σηµειώνεται ότι ο Σύνδεσµος που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ (ΕΣ?ΚΝΑ) διαθέτει συνολικά250 µόνιµους εργαζόµενους. Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Χάρδας, µεταξύ των εργατών δεν υπάρχουν κάποιοι που να διαθέτουν τις απαιτούµενες ειδικότητες, ώστε να απασχοληθούν στον χώρο απόθεσης – εργάζονται στην ανακύκλωση, την αποτέφρωση ή σε υπηρεσίες του αποκατεστηµένου τµήµατος του ΧΥΤΑ. «Για να µπορέσει να χειριστεί κάποιος ένα µηχάνηµα 350 ίππων, πρέπει να έχει αντίστοιχο δίπλωµα και εµπειρία του χώρου. ?εν µπορούν να γίνουν Ιφιγένειες οι εργαζόµενοι µέσα στα σκουπίδια».

«Δεν το πρόβλεψαν»
Αντιπαράθεση υπέβοσκε, στο µεταξύ, ανάµεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τον Ενιαίο Σύνδεσµο Δήµων Κοινοτήτων Νοµού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). «Η κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί στη διάθεση των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ είναι αποκλειστική ευθύνη αυτών που διαχειρίζονται τον χώρο», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, σηµειώνοντας ότι «έπρεπε να γνωρίζουν πότε λήγουν οι συµβάσεις και να έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να καλύψουν τις θέσεις, όπως προβλέπεται για όλους τους φορείς. Εάν λείψουν εργαζόµενοι από το υπουργείο γιατί έληξαν οι συµβάσεις, δεν µπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιον άλλο». «Είχαµε κάνει αίτηµα για την έγκριση από την αρµόδια επιτροπή να προσληφθούν νέοι συµβασιούχοι µέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, σύµφωνα µε όσα ορίζει και ο σχετικός νόµος. Δεν µας ενέταξαν στις διαδικασίες αυτές, ούτε απαντήθηκε το αίτηµα» αντιτείνει ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δήµαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Για το πρόβληµα που έχει δηµιουργηθεί θα υπάρξει πάντως εντός των επόµενων ηµερών σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Ηλία Λιακόπουλο, ενώ ακούγονται και φωνές να θεωρηθούν εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες και να προχωρήσει η πρόσληψη διµηνιτών συµβασιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου