Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Συντάκτης: Γιώργος Χάτσιος
Η δημοσιονομική κρίση έπληξε και τον ελληνικό τουρισμό αφού, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία της φετινής τουριστικής χρονιάς, μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2010 ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Ταυτόχρονα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς τον περασμένο Μάιο το ποσοστό ανεργίας των απασχολουμένων στον τουρισμό αυξήθηκε κατά 2,89% και τον Αύγουστο κατά 1,83% σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, η ανεργία χτύπησε κόκκινο αφού αυξήθηκε έως και 9% συγκριτικά με την περασμένη τουριστική σεζόν. Η παγκόσμια οικονομική...
κρίση όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τη μείωση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, αφού στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού οι αφίξεις τουριστών στη γειτονική Τουρκία, που αποτελεί τη βασική ανταγωνίστριά μας στον τουρισμό, αυξήθηκαν κατά 5,1%, στην Ιταλία κατά 3,3%, ενώ οριακά τα κατάφερε ακόμα και η Ισπανία με αύξηση 0,3%. Εξαίρεση απετέλεσαν τα ξενοδοχεία στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, στα οποία η πληρότητα παρουσίασε πολύ μικρή άνοδο της τάξης του 0,1%, αλλά μόνο όσον αφορά τον περασμένο Αύγουστο. Τα παραπάνω στοιχεία για τα μεγέθη της ελληνικής τουριστικής αγοράς στη διετία 2009-2010 προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διονύση Χιόνη, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης «Ρhiloxenia».
Η ανάκαμψη δεν έφτασε στην Ελλάδα
Το περίεργο είναι ότι την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο η τουριστική αγορά βγαίνει σταδιακά από το τούνελ της ύφεσης και ανακάμπτει, στην Ελλάδα η κατάσταση χειροτερεύει. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, η ανάκαμψη στον τουρισμό σε χώρες του εξωτερικού γίνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι αφίξεις των διασυνοριακών μετακινούμενων τουριστών αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2010 κατά 7%, ενώ η αύξηση αυτή συνεχίζεται. Τον Αύγουστο του 2010, τον μήνα αιχμής της τουριστικής σεζόν, στην Ελλάδα οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες κατά 4,88%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, ενώ τον περασμένο Μάιο η μείωση έφθασε στο 10%. Το βαρύτερο τίμημα της κρίσης πλήρωσαν οι ξενοδόχοι στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Βόρειας Ελλάδας, ενώ, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων μειώθηκαν τον περασμένο Μάιο κατά 13% και τον Αύγουστο κατά 9,2% Εκτός από τις άμεσα ανταγωνίστριες της Ελλάδας χώρες (Τουρκία, Ιταλία Ισπανία), ακόμα και στην Κροατία το πρώτο οκτάμηνο του 2010 οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 2,7%. Συνολικά στις χώρες της Μεσογείου η άνοδος ανήλθε στο 2,5% και στην Ευρώπη στο 2%, ενώ η Πορτογαλία αύξησε φέτος τις εισπράξεις της από τον τουρισμό κατά 8%.
Ικανοποίηση για τη μείωση του ΦΠΑ
Στο μεταξύ, τα μέλη της διοίκησης του ΞΕΕ, καθώς επίσης και ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης τουρισμού «Ρhiloxenia» στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. «Είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό μέτρο που λαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια», σχολίασε ο κ. Τσακίρης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος είπε ότι το λεγόμενο ελληνικό τουριστικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν «πουλάει» πλέον και χαρακτήρισε αναγκαία τη στροφή σε άλλου είδους τουριστικά προϊόντα (ελληνική γαστρονομία, δημιουργία μαρίνων, ιαματικός τουρισμός κ.ά.). Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η μείωση του ΦΠΑ θα συμβάλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας και θα δώσει ώθηση συνολικά στη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου