Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Εντός Νοεμβρίου η νομοθετική ρύθμιση για τις συμβάσεις εργασίας

Μέσα στο Νοέμβριο θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Eργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές -έως και 5%- από την κλαδική ή ακόμα και την εθνική συλλογική σύμβαση. Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Το Έθνος, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η υπουργός Eργασίας Λούκα Kατσέλη με τους εκπροσώπους της τρόικας, που θα «επισκεφτούν» σε δεκαπέντε ημέρες την Ελλάδα. Η ΓΣEE, με επιστολή...

της στην υπουργό Eργασίας, ζητεί να υπάρξει «άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να αποσαφηνιστεί το θολό τοπίο και να σταματήσει η πλήρης εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι». Στο Μνημόνιο προβλέπεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και επομένως μπορούν να προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές.
Tώρα το υπουργείο Eργασίας αναζητά τη «χρυσή τομή», ώστε να μην υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή της ρύθμισης, αλλά να τεθούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Η «παράκαμψη» της κλαδικής σύμβασης θα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Aκόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το κατά πόσο το μέτρο θα αφορά και ολόκληρες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η τελική πρόταση του υπουργείου Eργασίας θα προβλέπει: 1) Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων (π.χ. αν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών), το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο (να είναι διπλάσιο με τον μέσο όρο της χώρας) κ.ά. 2) Όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Eπιπλέον, δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. 3) H διάρκεια εφαρμογής της ρύθμισης θα είναι περιορισμένη για μία διετία ή τριετία. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει στενή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που θα έχουν προχωρήσει στο «σπάσιμο» της κλαδικής σύμβασης. 4) Θα μπει πλαφόν για το ποσό των αμοιβών που θα προβλέπεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Mε βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα επιτρέπεται μια απόκλιση της τάξης του 5% της επιχειρησιακής σύμβασης, είτε από την κλαδική σύμβαση είτε -αν δεν υπάρχει κλαδική- από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου