Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

44 νομοσχέδια μέχρι το Μάρτιο για να πάρουμε την τέταρτη δόση!

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Συντάκτης: Πάνος Σώκος
Οι στόχοι του Μνημονίου που πρέπει να κλείσουν για να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση τον ερχόμενο Μάρτιο της τέταρτης δόσης του δανείου της τρόικας συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να ζητάει από τους υπουργούς να του υποβάλουν σήμερα κιόλας ιεραρχημένο χρονοδιάγραμμα. Ολοι αυτοί οι στόχοι δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και 23 μέχρι τον Μάρτιο). Συνολικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια και λοιπές δράσεις. Πρόκειται για μια βιομηχανία...

νομοσχεδίων που ενδεχομένως να μπλοκάρει τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα είπε ότι μερικά νομοσχέδια θα έχουν προτεραιότητα ενώ άλλα (σ.σ. εκτός Μνημονίου) νομοσχέδια, που προωθούν αλλαγές οι οποίες ήδη καλύπτονται από υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις, θα πάνε λίγο πίσω.

Νέες συγκρούσεις
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι αλλαγές, που απορρέουν από το Μνημόνιο μέσα στο 2011, θα συναντήσουν αντιστάσεις και θα προκαλέσουν νέες συγκρούσεις. Ζήτησε όμως από τους υπουργούς, όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις, να προχωρήσουν γρήγορα γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αναγνώρισε ότι μέσα στο 2010 δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της αύξησης των εσόδων, επιτεύχθηκε όμως, είπε, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 6%.
Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε στους υπουργούς τούς στόχους που απορρέουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και τους μοίρασε σημείωμα με τις εκκρεμότητες που έχει ο καθένας να κλείσει και μέχρι πότε (βλέπε στην ίδια σελίδα). Αναφερόμενος στην πορεία των εσόδων τόνισε ότι έχουν εισπραχθεί από την περαίωση 453 εκατ. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί 890 εκατ.
Το υπουργικό συμβούλιο εκτός από τα θέματα του Μνημονίου αποφάσισε ευρείες αλλαγές σε λειτουργίες του δημόσιου τομέα, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ορισμένων υποδομών του κράτους, ενώ επιχείρησε να κλείσει και ανοιχτά θέματα από το παρελθόν όπως είναι η αξιοποίηση του προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο αυτό των αποφάσεων:

* Διαλύεται η αγροφυλακή, που είχε επανασυσταθεί από τη Ν.Δ. Οι αγροφύλακες μεταφέρονται στις δασικές υπηρεσίες.

* Είσοδος ιδιωτών στα περιφερειακά (39) αεροδρόμια (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4).

* Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των εποχικών πυροσβεστών, που είχαν οκτάμηνες συμβάσεις. Μετονομάζονται σε επικουρικούς πυροσβέστες και θα υπογράψουν στο εξής πενταετή σύμβαση εργασίας.

* Τα αθλητικά κέντρα και γήπεδα από τους Ολυμπιακούς μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση, ενώ το ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ θα δοθεί σε ιδιώτες.

Σύνδεσμος με γ.γ.
* Συστήνεται υπηρεσιακό συμβούλιο που θα εξετάσει τις ανάγκες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων υπουργείων ούτως ώστε να αξιοποιηθούν οι μηχανικοί και οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας (π.χ. το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειάζεται πιλότους για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα).

* Αναδιαρθρώνεται ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες.

Το συντονισμό των δράσεων του Μνημονίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ διασύνδεση με όλα τα υπουργεία θα έχει και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του γενικού του γραμματέα κ. Πλασκοβίτη. Σε κάθε «μνημονιακό» υπουργείο την καθημερινή υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου θα «τρέχουν» οι γενικοί γραμματείς που θα ενημερώνουν τον κ. Πλασκοβίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου