Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά το... "ντου" περαίωσης και ΕΤΑΚ...

Οι αβεβαιότητες στο σκέλος των εσόδων απειλούν την επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και προμηνύουν νέα μέτρα για το 2011, για τα οποία επιβάλλεται «σιγή ασυρμάτου» έως τις εκλογές. Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τους υφυπουργούς και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς όλων των υπηρεσιών του υπουργείου ζήτησε αφενός ενημέρωση για την πορεία είσπραξης των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου, αλλά έδωσε και εντολές για...

την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαδικαστικών ζητημάτων από τα οποία αναμένεται άμεσα είσπραξη εσόδων. Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η αποστολή τους και κινδυνεύει η είσπραξη περίπου 800 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αποστολής των εκκαθαριστικών της περαίωσης, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στους αποδέκτες και να ενταχθούν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία στη ρύθμιση, καταβάλλοντας το 20% του ποσού.
Θολή ήταν η εικόνα για την απόδοση της νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών που έληξε χθες, καθώς δεν υπήρχαν από τις ΔΟΥ στοιχεία για το ύψος των χρεών που ρυθμίστηκε, κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα θα αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση. Με δεδομένο ότι η ύφεση της οικονομίας έχει πλήξει και τις εισπράξεις από το ΦΠΑ και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών είτε λόγω απολύσεων είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων να τον καταβάλλουν, η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη.
Παρά τη βελτίωση των εσόδων και το μήνα Οκτώβριο, οι στόχοι παραμένουν αβέβαιοι. Για το τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει 16,2 δισ. ευρώ, ήτοι 5,4 δισ. ευρώ ανά μήνα, ώστε να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού, που είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 52,7 δισ. ευρώ. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει και η παράταση του δημοσιονομικού έτους κατά ένα δίμηνο, καθώς η τρόικα επιτρέπει τη μεταφορά εσόδων από τους πρώτους μήνες του 2011 στο 2010. Στο σκέλος των δαπανών διαπιστώνεται ότι η εξοικονόμηση έφτασε στα όριά της και δεν υπάρχει περίπτωση οι δαπάνες να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των ετήσιων στόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου