Φθηνές δικαιολογίες που εξοργίζουν επικαλείται το ΙΚΑ ΤΕΑΜ για να αποποιηθεί του κόστους προμήθειας παπουτσιών για τους διαβητικούς, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν με ακρωτηριασμένα άκρα.
Ο οργανισμός φαίνεται πως είναι της νοοτροπίας "πονάει πόδι κόβει πόδι", αφού μέσω επιστολής απαντά στο αίτημα της Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη σχετικά με τη κάλυψη κόστους προμήθειας των θεραπευτικών υποδημάτων ότι ο ακρωτηριασμός τους κοστίζει λιγότερο!
Ειδικότερα, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η ανάλγητη απόφαση του ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι....
"με τη χρήση τους (των παπουτσιών), δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος", προσθέτοντας ότι η ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που φυσικά δεν τα βάζουν από την τσέπη τους αλλά τα έχουν ήδη πληρώσει οι ασφαλισμένοι!
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά ενώ τονίζει ότι η απόφαση στερείται επιστημονικής βάσης αφού προσκρούει σε αρκετά σημεία μεταξύ των οποίων διεθνείς έγκυρες μελέτες κόστους - αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι σύμφωνα με τις οποίες ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, (ιατρική διάγνωση και παρέμβασης, χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλη υπόδηση και εκπαίδευση του ασθενή), τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις κτλ.
Η απόφαση του ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, η απάντηση του ΙΚΑ είναι η εξής:
"ΘΕΜΑ: Απάντηση στις από 10-4-08, 28-2-08, 29-1-09 επιστολές σας
Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Μαρία Ελένη Χάρου"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου