Πηγή: ΒΗΜΑ
Συντάκτης: Δημήτρης Νικολακόπουλος
Τον δρόμο της μετάταξης έχουν πάρει ή αναμένεται να πάρουν ως τα μέσα του επόμενου έτους περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ηδη 17.000 υπάλληλοι των νομαρχιών αναμένουν τα «φύλλα πορείας» για να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους. Περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών...
επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη» μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες. Επίσης, ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων (περίπου 5.000) θα κληθεί να στελεχώσει τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η κατάσταση αυτή, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον «Καλλικράτη» που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο καθιστούν επικίνδυνο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η πολυπλοκότητα του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.
Καταβάλλουν μισθούς
Αποκαλυπτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν. Σύμφωνα με τον Ν. 3717/08, το τακτικό προσωπικό των εταιρειών Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία- Υπηρεσίες ΑΕ και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ θα έπρεπε να μεταφερθεί με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες του Δημοσίου ύστερα από αίτησή του. Τη δέσμευση ότι οι σχετικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν είχε αναλάβει και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με το σκεπτικό μάλιστα ότι δεν μπορεί οι υπηρεσίες του Δημοσίου να χρησιμοποιούν συμβασιούχους ή εργαζομένους με συμβάσεις stage, όταν υπάρχει το προσωπικό της Ολυμπιακής. Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση διήρκεσε ενάμιση χρόνο, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών που διαβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ως τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταταγούν 1.480 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, πλην βεβαίως των πιλότων, εκ των οποίων οι 1.012 θα τοποθετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, ενώ οι υπόλοιποι σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε 45 διαφορετικούς νομούς της χώρας. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε κενές οργανικές θέσεις ή σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συστάθηκαν κυρίως σε δήμους με βάση και το ισχύον προσοντολόγιο, γεγονός ωστόσο που κατέστησε τη σχετική διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Ο κάθε υπάλληλος, δηλαδή, ανάλογα με την ειδικότητά του (οδηγοί, ψυκτικοί, γραμματείς, οικονομολόγοι, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.) μεταφέρεται σε αντίστοιχη κενή θέση σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.
Αναβρασμός στους ΟΤΑ
Την ίδια σχεδόν διαδικασία που ακολούθησε για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για περίπου 1.000 εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι θα μετακινηθούν κυρίως στους ΟΤΑ, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα. Το προσωπικό των ΟΤΑ ωστόσο βρίσκεται ήδη σε... αναβρασμό λόγω των μαζικών μετατάξεων που προβλέπονται με βάση τον «Καλλικράτη». Οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στους δήμους απασχολούνται σήμερα στις πολεοδομίες (έκδοση οικοδομικών αδειών, έλεγχος μελετών κτλ.), στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, χορήγηση κάρτας αναπηρίας, καταβολή επιδομάτων, χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία κτλ.), σε υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγιεινής (οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ.), σε υπηρεσίες Παιδείας (ανέγερση σχολείων, μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης κτλ.) και εμπορίου (έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων, έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών κτλ.). Οι υπάλληλοι όλων των άλλων υπηρεσιών των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις υπό σύσταση 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, στις οποίες μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες τις οποίες επιτελούν, όπως είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο τουρισμός κτλ. Και από τις περιφέρειες όμως θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως προς τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις. Το προσωπικό αυτό απασχολείται σήμερα σε υπηρεσίες, όπως είναι η μετανάστευση, η προστασία των δασών κ.ά., οι οποίες δεν μπορούν να μεταφερθούν την Αυτοδιοίκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου