Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ψάχνοντας τους αποδέκτες των 6 εκατ. ευρώ για το δομημένο ομόλογο...

Πηγή: Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Συντάκτης: Ντόρα Νταϊλιάνα
Σε αναζήτηση των τελικών αποδεκτών και κατόχων των έξι εκατ. ευρώ που οι δυο φυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, ιδιοκτήτες της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», Γ. Αποστολίδης και Σ. Πρινιωτάκης, αποκάλυψαν ξαφνικά ότι δόθηκαν ως μίζα για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Οι δυο φίλοι, από την εποχή των μεταπτυχιακών σπουδών στην Αγγλία, το 1972, που είχαν παράλληλες πορείες στην Εθνική Τράπεζα, βρίσκονται τώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Αιχμή της οξείας αντιπαράθεσης, η...
 
διαχείριση του τεράστιου ποσού, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να αποφυλακιστούν, αξιοποιώντας την σχετική ευνοϊκή νομοθεσία. Ειδικότερα, ο Σ. Πρινιωτάκης φαίνεται πως επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αποφυλάκιση του γιου του Θ. Πρινιωτάκη, μετά τη θετική εισήγηση της εισαγγελέως, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών αλλά και της επισήμανσης του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα, ότι «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Τα πυρά των δύο διασταυρώθηκαν και συνέπεσαν σε ένα πρόσωπο, που εμφανίζεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδρομή του μαύρου χρήματος, αλλά ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη της παράδοσης της μίζας.
Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ασφαλιστικού Ταμείου των Φαρμακοποιών (ΤΕΑΥΦΕ) Π. Δεμέστιχα, ο οποίος καλείται την Τρίτη στην εξεταστική. Την ίδια μέρα, το κατώφλι της εξεταστικής κλήθηκε να περάσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Γ. Παλαιοκρασσάς, που είχε αναλάβει να οργανώσει την Τράπεζα Synergy με αρχικό κεφάλαιο 120 εκατ. ευρώ και έδρα την Κύπρο, που θα ίδρυε η «Ακρόπολις» με τη συνεργασία άλλων επιχειρηματιών και εφοπλιστών.
 
Πρόσωπα «κλειδιά»
Τα δυο πρόσωπα χαρακτηρίζονται κλειδιά στην υπόθεση. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς, για τις πολύχρονες σχέσεις που είχε τόσο με τον Γ. Κουρή όσο και με τους Γ. Αποστολίδη και Π. Δεμέστιχα, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του και φίλοι. Ο Π. Δεμέστιχας, επιπλέον, είχε εμπιστευτεί στον Γ. Αποστολίδη τη διαχείριση κεφαλαίων του μέσω της «Ακρόπολις», από το 1999, ενώ οι δυο τους, σύμφωνα με τον Σ. Πρινιωτάκη, είχαν τα πολιτικά «κονέ». Για τον Π. Δεμέστιχα οι επιλογές είναι δύο: να διαψεύσει και τους δύο, ή να συμπλεύσει με τον ένα εκ των δυο. Ο Σ. Πρινιωτάκης, ανέφερε στην Εξεταστική ότι ο Γ. Αποστολίδης, που διαχειριζόταν εκ μέρους της εταιρείας το ποσό αυτό, του είπε ότι το έδωσε στον Γ. Δεμέστιχα, προκειμένου να το μοιράσει σε παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην διακίνηση του ομολόγου. Ο Γ. Αποστολίδης, δήλωσε ότι τα μοίρασε ο Σ. Πρινιωτάκης στους τέσσερις προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, Π. Δεμέστιχα, Αγγ. Σημαιοφορίδη (ΤΕΑΔΥ), Κ. Χρηστίδη (ΤΕΑΠΟΚΑ) και Δ. Μυρογιάννη (ΤΣΕΥΠ) που αγόρασαν το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ.
Συμπερασματικά: Ο Π. Δεμέστιχας είτε έλαβε ολόκληρο το ποσό είτε το ένα τέταρτο των έξι εκατ. Πληροφορίες τον θέλουν να διαμήνυσε στην εξεταστική ότι θα καταρρίψει όσα του αποδίδονται. Ο Α. Σημαιοφορίδης και ο Κ. Χρηστίδης, επικαλούμενοι το ότι είναι κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη, δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν. Ο τρίτος δεν είχε ανευρεθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής ώς την Παρασκευή. Εάν πάντως ο κ. Δεμέστιχας αρνηθεί ότι έλαβε οποιοδήποτε ποσό, αναμένεται να ενταθεί ο εμφύλιος των δυο συνεταίρων. Γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες των μελών της Εξεταστικής ότι το «κουβάρι» του δομημένου των 280 εκατ. ευρώ θα αρχίσει να ξετυλίγεται. Μέχρι στιγμής, ο Σ. Πρινιωτάκης εμφανίζεται να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του, καταθέτοντας: Αφενός έγγραφες χειρόγραφες υπεύθυνες δηλώσεις του Γ. Αποστολίδη (φωτοτυπίες δημοσιεύει η «Κ.Ε.»), από τις οποίες προκύπτει η ανάληψη, τμηματικά, του επίμαχου ποσού σε βαλίτσες, με ημερομηνίες, 11/9/2006, 13/9/2006, 7/12/2006, 1/3/2007. Αφετέρου, οκτώ ένορκες διαβεβαιώσεις, από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2010, του Γ. Αποστολίδη ενώπιον του Γ. Ζορμπά, του εισαγγελέα, του ειδικού εφέτη ανακριτή και του Συμβουλίου Εφετών ότι το επίμαχο ποσό βρίσκεται σε μετρητά στην κατοχή του, ενώ το ίδιο αναφέρεται και στον ισολογισμό της εταιρείας.
Η ρήξη μεταξύ των δύο φίλων και συνεταίρων εκδηλώνεται με τη συμπλήρωση της εξάμηνης φυλάκισής τους, οπότε, στις 7/9/2010, ο Γ. Αποστολίδης, χωρίς να ενημερώσει τον ώς τότε κοινό δικηγόρο τους Δ. Παπαδέλλη, όρισε άλλον και καταθέτει χειρόγραφο υπόμνημα στο οποίο αναφέρει: «Η ανάληψη έγινε από εμένα ως νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας. Τα αναληφθέντα χρήματα μεταφέρθηκαν στην εταιρεία και τοποθετήθηκαν σε ευρισκόμενο στο γραφείο του Σ. Πρινιωτάκη χρηματοκιβώτιο της εταιρείας του οποίου το μοναδικό κλειδί κρατούσε πάντοτε μόνο ο ίδιος». Ο Σ. Πρινιωτάκης ωστόσο επιμένει ότι «τα έξι εκατ. ευρώ που ανήκουν στην εταιρεία τα διαχειρίζονταν ο Γ. Αποστολίδης. Επομένως, είτε τα μοίρασε, είτε τα έχει στην κατοχή του και πάει να τα οικειοποιηθεί, είτε κάπου τα ξόδεψε». «Το δομημένο ομόλογο το έχτισε ο Γ. Κουρής με την JP Morgan και το υπέγραψε ο Δούκας. Ο ένας ως εκδότης που εκπροσωπούσε το Δημόσιο και ο άλλος ως ανάδοχος. Οι όροι συμφωνήθηκαν από αυτούς», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Σ. Πρινιωτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.
Τι ήξερε ο υπουργός; Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνει «αυτό αποτελεί και δική μου απορία» και προσθέτει: «Ο ίδιος ο Αλογοσκούφης παραπέμπει στο ότι ο πρωθυπουργός όρισε τις αρμοδιότητες και αυτή η αρμοδιότητα ανήκε στο Γενικό Λογιστήριο. Ομως, 2005-2007 το Δημόσιο εξέδωσε οκτώ δομημένα ομόλογα, 1 δισ. 810 εκατ. ευρώ. Είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο υπουργός; Και πώς είναι δυνατόν το πρώτο ομόλογο να σπεύσουν να το αγοράσουν 20 ασφαλιστικά ταμεία; Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πήγαιναν αν δεν υπήρχε συντονισμός. Ο καθένας είχε το δικό του ρόλο. Από πλευράς εκδόσεως, το υπουργείο Οικονομικών. Από πλευράς Ταμείων, το υπουργείο Εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου