ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
αναδημοσίευση άρθρου
από την εφημερίδα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Στην εποχή του Mνημονίου, είναι εύλογο οι συζητήσεις γύρω από τον ανασχηματισμό να επικεντρώνονται στις αλλαγές που έγιναν σε υπουργεία τα οποία είναι αρμόδια για την οικονομία και τη δομή και λειτουργία του κράτους.
Ομως, τη δική τους ξεχωριστή σημασία έχουν και οι εξελίξεις στον επίσης σημαντικό τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου συχνά δοκιμάζονται τα πιο ευαίσθητα αντανακλαστικά του λαού. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές στη σύγχρονη ιστορία του τόπου όπου τα εθνικά θέματα «έριξαν κυβερνήσεις». Εδώ ο πρωθυπουργός προχώρησε, έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο, στην αναβάθμιση του Δημήτρη Δρούτσα σε υπουργό. Τερματίζεται έτσι η ιδιότυπη ομηρία, όχι μόνο του κ. Δρούτσα αλλά και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους τελευταίους ένδεκα μήνες, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα εκπροσωπείτο στις διπλωματικές συναντήσεις με αναπληρωτή υπουργό.
Η αμφισβήτηση από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ που βλέπει τον κ. Δρούτσα ως «ξένο σώμα» ενδεχομένως να συνεχισθεί, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Αλλωστε, παρά τις ενστάσεις κάποιων, είναι επί μια δεκαετία στενός συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Παπανδρέου για τα εξωτερικά θέματα. Αντίθετα, θα ωφελήσει τη χώρα το γεγονός ότι θα ενισχυθεί το κύρος του επικεφαλης της ελληνικής διπλωματίας και η εικόνα του στους αξιωματούχους σημαντικών χωρών, οι οποίοι αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν την επιμονή του πρωθυπουργού να διατηρεί ο ίδιος το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, τη στιγμή μάλιστα που η ενασχόλησή του με την οικονομία και τις ριζικές μεταρυθμίσεις στο εσωτερικό δεν του άφηναν χρόνο για την καθημερινή διπλωματική διαχείριση.
Δυστυχώς, κατά την προσφιλή του, από ό, τι φαίνεται, τακτική, ο κ. Παπανδρέου δημιούργησε και στο υπουργείο Εξωτερικών συνωστισμό με μια αναπληρώτρια υπουργό και δυο υφυπουργούς, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος τριβών, αν και εκ πρώτης όψεως οι αρμοδιότητες δεν επικαλύπτονται: η κ. Ξενογιαννακοπούλου θα αναλάβει τα ευρωπαϊκά θέματα, ο κ. Κουβέλης το περιβάλλον και τις οικονομικές σχέσεις και ο κ. Δόλλης τον απόδημο Ελληνισμό και κάποιες «ειδικές αποστολές», στις οποίες έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός. Ταυτόχρονα, με δεδομένο τον τρόπο που λειτουργεί ο κ. Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η «παράλληλη δράση» που αναπτύσσουν στο παρασκήνιο άλλοι στενοί συνεργάτες του, όπως οι κ. Παμπούκης και Ρόντος.
Πάντως, έχοντας λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον πρωθυπουργό, ο κ. Δρούτσας αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον χειρισμό των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα, όπου φυσικά κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ορθή και αναμενόμενη η επιλογή του να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών στη Λευκωσία, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εντατικές διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερογλου.
Η αναβάθμιση του κ. Δρούτσα διευκολύνει επίσης την προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον Τούρκο ομόλογό του, πλέον, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έσπευσε να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει να επισκεφθεί επίσημα τα Σκόπια.
Εξ αντικειμένου, αλλιώς θα αντιμετωπίζεται πλέον στις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών της Ε. Ε., ενώ μπορεί πιο εύκολα να εξασφαλίσει μια «πλήρους διάρκειας» διμερή συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον. Σε ό, τι αφορά προσωπικά τον κ. Δρούτσα, εναπόκειται στον ίδιο να αποδείξει ότι είναι αντάξιος της αναβάθμισής του. Το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι πως θα εκπροσωπείται πλέον ισότιμα στις διπλωματικές επαφές, και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θετικό για τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου