αναδημοσίευση ρεπορτάζ
από την εφημερίδα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παράθυρο για περαιτέρω ανατροπές στο ισχύον σύστημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην κατεύθυνση που ορίζει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο άνοιξε, χθες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης σε πρωινή εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
H υπουργός, παρά τις διαφωνίες που εξέφρασε πρόσφατα σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των κλαδικών συμβάσεων, δεν απέκλεισε την υπό όρους παράκαμψή τους καθώς και τη χορήγηση αμοιβών κάτω από το όριο των αυξήσεων που ορίζει η εκάστοτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εθεσε όμως ως προϋπόθεση να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ειδικότερα, στην ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός των 739 ευρώ να μειωθεί στα 590 ευρώ, η κ. Κατσέλη εμμέσως πλην σαφώς ήταν θετική.
«Είναι κάτι το οποίο συζητάμε. Υπάρχει (το ενδεχόμενο), κι εγώ είμαι υπέρ αυτού σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παραδείγματος χάριν, όταν πάει να κλείσει μια επιχείρηση και κινδυνεύουν με απόλυση 1.000 άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», επισήμανε η υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος είναι να μην καταστρατηγηθούν κεκτημένα δικαιώματα, οι όποιες αλλαγές να γίνουν με επιχειρησιακή σύμβαση και «να δοθεί δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο για μια μεγαλύτερη ευελιξία για τη συγκεκριμένη περίοδο της κρίσης».
Επιχειρησιακές συμβάσεις
Η αναφορά της κ. Κατσέλη δεν σχολιάστηκε από τη ΓΣΕΕ η οποία φαίνεται να συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί υπό όρους η μείωση των μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και σε επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τα κριτήρια που θα πληρούν όσες επιχειρήσεις ζητήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Πάντως, η υπουργός έχει δεσμευτεί να ενημερώσει τους κοινωνικούς εταίρους πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του πλαισίου.
Η κ. Κατσέλη απέφυγε να συνδυάσει το μέτρο με τα αποτυχημένα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που επιχείρησε να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η ρύθμιση για τον αναβαθμισμένο ρόλο των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποδεσμευτούν από τους περιορισμούς των κλαδικών αυξήσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο εντός του Νοεμβρίου. Με το Προεδρικό Διάταγμα για την οριστική αλλαγή στο σύστημα διαιτησίας και μεσολάβησης, η ρύθμιση για την, υπό όρους, αναβάθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αποτελέσει τον τελευταίο (;) κρίκο στις ανατροπές επί των εργασιακών που εισήγαγε ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ταυτόχρονα με το ασφαλιστικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου