Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αγωγές του Δημοσίου κατά της Siemens

αναδημοσίευση ρεπορτάζ
από την εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ

Βροχή αγωγών ετοιμάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για όσους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο. Πρώτη στον κατάλογο είναι η Siemens. Οπως βεβαίωσε αποκλειστικά στο «Βήμα» ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, ήδη ετοιμάζονται τα νομικά έγγραφα και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα ζητηθεί η αστική ευθύνη για όσους αποδεδειγμένα ζημίωσαν το Δημόσιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής μιλώντας χθες στο «Βήμα» τάχθηκε υπέρ των διαδικασιών κατάθεσης αγωγών με τις οποίες θα ζητηθούν αστικές ευθύνες. Η διαδικασία αυτή αρχίζει πέραν των ποινικών ευθυνών που τυχόν προκύψουν από τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη είχε ζητήσει εγγράφως τόσο από τη Siemens Ελλάς όσο και από τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία να παράσχει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και στη Δικαιοσύνη όσα επιπρόσθετα στοιχεία διαθέτει σχετικά με το σκάνδαλο στην Ελλάδα για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου. Συγκεκριμένη απάντηση όμως δεν υπήρξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός όμιλος καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε πρόστιμο-ρεκόρ 800 εκατ. δολαρίων επειδή χρησιμοποίησε τη μέθοδο του χρηματισμού αξιωματούχων για να εξασφαλίσει συμβόλαια. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens κατατέθηκε και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά ότι «η Siemens είχε ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μετά το 2006 ποσό 1,5 δισ. ευρώ για πιθανές διεκδικήσεις αποζημίωσης από την Ελλάδα».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν χθες λόγο ότι πέραν της Siemens μελετούνται να κατατεθούν αγωγές για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από το σκάνδαλο των ομολόγων, από τον ΕΟΤ και την ΕΡΤ μετά το πέρας των σχετικών ανακρίσεων. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο ή οποιοσδήποτε δημόσιος οργανισμός να κινηθεί με αγωγή εναντίον της γερμανικής εταιρείας ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας ή φυσικού προσώπου ζητώντας αποζημίωση για ενδεχόμενη βλάβη που υπέστησαν. Αρκεί να στοιχειοθετηθεί η βλάβη με κοστολογικό έλεγχο ή την απόδειξη υπερτιμολόγησης προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου