Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

e-σκάνδαλο στη Βρετανία: 150 εκατ. ευρώ στοιχίζουν τα κρατικά sites

«Ηλεκτρονικό σκάνδαλο» δεκάδων εκατομμυρίων λιρών αποκαλύφθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να χρηματοδοτεί εφαρμογές του iPhone της Apple, με ποσό που φτάνει τις 40.000 λίρες (48.302 ευρώ), ενώ παράλληλα φέρεται να έχει ξοδέψει 126 εκατομμύρια λίρες (152.157.000 ευρώ) για τη δημιουργία και συντήρηση των ιστοσελίδων της...





Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σήμερα σε ρεπορτάζ του «BBC». Η ανάπτυξη εφαρμογών για το iPhone με κρατική επιχορήγηση, ήρθε στο φως έπειτα από ερώτημα που υπεβλήθη μέσω του γραφείου για την Ελευθερία της Πληροφορίας (FOI) του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο σχετικός νόμος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε πολίτη να ρωτήσει το κράτος πού πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και, αντιστοίχως, υποχρεώνει όλες τις κρατικές υπηρεσίες να δώσουν μια αιτιολογημένη απάντηση.



Όπως προκύπτει, το κόστος για τη δημιουργία δύο εφαρμογών του iPhone κυμαίνεται από 10.000 έως 40.000 λίρες. Πρόκειται για μια εφαρμογή του υπουργείου Εξωτερικών, που θα παρέχει ταξιδιωτικές συμβουλές και μια εφαρμογή εύρεσης εργασίας. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε το αίτημα του FOI να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές για το iPhone που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας που μας εμποδίζουν να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία».



Η αποκάλυψη έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την δέσμευση της κυβέρνηση ότι θα εξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των 820 δικτυακών τόπων που διαθέτει το βρετανικό κράτος. Την ίδια στιγμή, το Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών της Αγγλίας αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση δαπάνησε 94 εκατομμύρια λίρες για να δημιουργήσει κυβερνητικές ιστοσελίδες και να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας τους.



Επιπλέον, διέθεσε κονδύλι ύψους 32 εκατ. λιρών για αμοιβές του προσωπικού που εργάζεται στις ιστοσελίδες, για την περίοδο 2009 - 2010. Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Γραφείο, το 1/4 των επικεφαλής των κυβερνητικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι «δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζουν τα έξοδα λειτουργίας των ιστοσελίδων τους».



Η πιο ακριβή κρατική εφαρμογή για το iPhone προτάθηκε από το Γραφείο Αδειών Οδήγησης Οχημάτων (DVLA), το οποίο θέλει να φτιάξει μια συμβουλευτική υπηρεσία για να… «αλλάζουν τις ρόδες τους οι οδηγοί». Η εφαρμογή θα παρέχει, επίσης, ένδειξη για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο και για τα καύσιμα που έχει καταναλώσει, λειτουργώντας, παράλληλα, ως «εργαλείο εκπομπής κινδύνου» και εντοπισμού του οχήματος.



Σύμφωνα με παραστατικά και λοιπά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του «BBC», η επίμαχη εφαρμογή θα κοστίσει στο κράτος 40.000 λίρες. Εκπρόσωπος του Γραφείου δήλωσε στο «BBC»: «Θέλουμε να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται τη διαδικασία ανανέωσης του σήματος τελών κυκλοφορίας. Επίσης, θέλουμε οι οδηγοί να έχουν τη δυνατότητα να μας ενημερώνουν για τυχόν αλλαγή της διεύθυνσής τους ή να μπορούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους. Αυτό θα ωφελήσει και το γραφείο μας, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των υπενθυμίσεων που πρέπει να στέλνουμε στους οδηγούς».



Ο κρατικός υπάλληλος υποστήριξε ότι «δεν έχει αποφασιστεί οριστικά αν θα υιοθετήσουμε αυτή την εφαρμογή. Επί του παρόντος, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής». Δεν έγινε γνωστό πόσα χρήματα από τον συνολικό προϋπολογισμό των 40.000 λιρών έχουν μέχρι σήμερα δαπανηθεί για την δημιουργία της εφαρμογής.



Το εργαλείο εύρεσης εργασίας «Jobcentre Plus» είχε «κατέβει» πάνω από 53.000 φορές από χρήστες του iPhone, μέχρι το τέλος του Μαΐου. Οι επικριτές του αναρωτήθηκαν σκωπτικά «γιατί κάποιος που έχει τα χρήματα να αγοράσει το iPhone και να πληρώνει κάθε μήνα τον υψηλό λογαριασμό του, χρειάζεται μια εφαρμογή εύρεσης εργασίας;».



«Όπως προκύπτει, πολλοί κυβερνητικοί οργανισμοί ενέδωσαν στον πειρασμό να ξοδέψουν χρήματα για μοδάτα κολπάκια, σε μια περίοδο που στόχος είναι να μειωθούν τα περιττά έξοδα», δήλωσε ο Μαρκ Γουάλας, διευθυντής εκστρατειών της Συμμαχίας των Φορολογουμένων, προσθέτοντας ότι «είναι γελοίο το γεγονός όχι μόνο ότι αναπτύσσουν αυτές τις εφαρμογές, αλλά ότι τις κρατούν μυστικές, επικαλούμενοι υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας».



Μετά την αποκάλυψη του θέματος, πολλά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες έσπευσαν να διαψεύσουν ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν εφαρμογές για το iPhone.



«Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα το πάγωμα κάθε διαφημιστικής ή προωθητικής δαπάνης για το τρέχον έτος. Αυτό περιλαμβάνει και τις εφαρμογές για το iPhone», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε: «Όλες οι μελλοντικές δαπάνες για το iPhone θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Θα επιτρέπονται μόνον όσες εγκρίνονται από την Ομάδα Αποτελεσματικότητας και Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου