Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ας γίνουμε λίγο Γερμανοί

αναδημοσίευση άρθρου της: ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΨΙΝΗ
από την εφημερίδα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ έχουμε πει πολλά κι έχουμε σκεφτεί ακόμη περισσότερα για τους Γερμανούς. Ομως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ξέρουν να κάνουν διακοπές χωρίς συμβατικότητες και αναστολές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας, διαθέτουν τον μεγαλύτερο χρόνο διακοπών. Μπορούν να αξιοποιήσουν έως και 40,5 ημέρες κάθε χρόνο. Τη μικρότερη ανάπαυλα έχουν οι Ούγγροι, με 28 ημέρες, αργίες και διακοπές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εμφανίζονται να έχουν περίπου 33 ημέρες άδεια (23 εργάσιμες συν 10,5 αργίες) και να απέχουν ελάχιστα από τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Λεττονία, όπου το σύνολο της άδειας κυμαίνεται από 30 έως 31 ημέρες. Ομως το πρόβλημα μας δεν είναι ποσοτικό. Αλλα μας λείπουν για να κάνουμε καλές διακοπές. Κι αυτές δεν είναι πάντα συνάρτηση χρημάτων, όσο κι αν το κόστος -που δεν πέφτει ούτε εν μέσω κρίσης (80 ευρώ το δίκλινο στην Αίγινα!)- αποτελεί φρένο για μια τριμελή οικογένεια.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ χώρος έξω από τον κύκλο της καθημερινότητας. Κι όμως, πόσο συχνά δεν φορτώνουμε κομμάτια αυτής της καθημερινότητας με τα υπόλοιπα μπαγκάζια των διακοπών. Πόσο συχνά δεν ταυτίζουμε τον λίγο χρόνο των διακοπών με τις δημόσιες σχέσεις που μας ακολουθούν, με τις περιττές συζητήσεις που μας σπαταλούν, με την ατζέντα των θεμάτων που χωρίς να το καταλάβουμε μας επιβάλλεται, καλύπτοντας τους ήχους της φύσης. Ο Ελληνας σπανίως μπορεί να μείνει μόνος στις διακοπές. Να αποσπαστεί από το σύνολο, την ομάδα ή την παρέα. Να τα βρει έστω και λίγο με τον συλλογισμό του. Ακόμη και το βιβλίο, στην πολύβουη παραλία το διαβάζει.

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
ευκαιρία να θυμηθούμε λίγο μια ελευθερία αντισυμβατικότητας που έχουμε ξεχάσει. Να απενεργοποιήσουμε το κινητό. Να αφεθούμε σε δραστηριότητες που δεν ακολουθούν ένα μοντέλο συμβάσεων. Αλλά ακόμη κι αν μας αρέσουν οι συμβάσεις, ας τις κάνουμε με τρόπο που να αντλούμε απόλαυση. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε πάντα στους προβλέψιμους χώρους διακοπών. Τουλάχιστον στο θέμα της ποιότητας των διακοπών, ας γίνουμε λίγο Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου