Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Φρένο σε αυτοψίες, πρόστιμα από εφορίες

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Φρένο στους «αντάρτες» εφόρους που συνεχίζουν να διενεργούν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα για ημιυπαίθριους, φαλκιδεύοντας τη ρύθμιση του 1,5 δισ. ευρώ, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξετάζει να φέρει ακόμη και νομοθετική ρύθμιση για όσους δεν συμμορφωθούν...


Η διαβεβαίωση δόθηκε επισήμως χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς διαπιστώνεται ότι παρά τις περί του αντιθέτου εντολές, ορισμένες εφορίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν επισκέψεις για αυτοψίες και να αποστέλλουν πράξεις επιβολής προστίμων. Το θέμα αποκάλυψε με δημοσίευμά της η «Ε» στις 29 Μαΐου και το έγγραφο-απάντηση που εστάλη αμέσως μετά, κατ' αρχάς στην εφορία της Παλλήνης, είναι σαφές: «Δεν είναι σύννομη η επιβολή φόρου σε περίπτωση διαμόρφωσης ημιυπαίθριου ή βοηθητικού χώρου σε κλειστό χώρο ή χώρο κύριας χρήσης σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου φορολογίας», με την επισήμανση ότι «το βάρος απόδειξης φέρει η φορολογούσα αρχή και δεν υποχρεούται ο φορολογούμενος σε απόδειξη αρνητικού γεγονότος».




Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Δεν υπάρχει αναδρομική φορολογία. Οποιος υπάγεται στη ρύθμιση, δεν πληρώνει αναδρομικά για όταν και αν έκλεισε στο παρελθόν τον ημιυπαίθριό του χώρο. Αυτό θα γίνει απολύτως σαφές. Πράγματι, ορισμένες εφορίες είχαν προχωρήσει σε κάποιους καταλογισμούς. Αυτό, είτε με εγκύκλιο είτε με σαφέστερη διατύπωση σε έναν επόμενο νόμο, θα ξεκαθαριστεί απόλυτα». Και διαβεβαίωσε πως «δεν έχει εισπραχθεί τίποτα απολύτως και αυτά που έχουν βεβαιωθεί θα πάνε στο αρχείο».



Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημιυπαίθριους πρέπει να γνωρίζουν ότι:



1Ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι απολύτως σαφής. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 6, όποιοι ρυθμίσουν τους χώρους δεν οφείλουν αναδρομικά εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις. Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων δεν αναζητούνται και ανείσπρακτα βεβαιωθέντα διαγράφονται. Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, γίνεται λόγος για μη επιβολή προστίμων έναντι όσων υπαχθούν στη ρύθμιση του νόμου 3843/2010 και όχι και στην περσινή.



2Το υπουργείο Οικονομικών δεν νομιμοποιείται να διενεργεί ελέγχους για τους ημιυπαίθριους ακόμη και επικαλούμενο παραγραφή υπόθεσης. Κι αυτό γιατί η αυτοψία έπρεπε να γίνει εντός διμήνου από την κατάθεση του συμβολαίου και όχι 5 ή 10 χρόνια μετά.



3Οι ιδιοκτήτες που δέχθηκαν επίσκεψη της εφορίας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους αποσταλεί φύλλο ελέγχου-πράξη επιβολής προστίμου, καθώς δόθηκε εντολή να μπουν στο συρτάρι.



4Αν, όμως, έχετε πάρει πράξη επιβολής προστίμου, για να μην το πληρώσετε πρέπει να υποβάλλετε αίτηση διαγραφής καθώς ο έλεγχος δεν ήταν νόμιμος. Συνεπικουρικά μπορείτε να προσκομίσετε και την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η προσφυγή ασκείται εντός 60 ημερών.



Ερευνώνται, πάντως, οι υποθέσεις εφοριών που τέθηκαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, καθώς ρίσκαραν το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα η ρύθμιση «νομιμοποίησής» τους και να χαθούν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου