Η ενίσχυση της αδύναμης ακόμα ανάκαμψης που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία με τον ταυτόχρονο περιορισμό των διογκωμένων ελλειμμάτων τίθενται στο επίκεντρο της συνόδου των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών που διεξάγεται στο Τορόντο του Καναδά...
Ο βασικός στόχος της συνόδου είναι να συμβιβάσει την πρόθεση των Ευρωπαίων να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν έναν κάποιον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.
Φαίνεται όμως ότι, παρά το κοινό πνεύμα υπέρ της προσαρμογής και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις προηγούμενων συνόδων, αυτή τη φορά κάθε χώρα θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τη δική της πολιτική στα δικά της χρονοδιαγράμματα.
Εξάλλου και στο προσχέδιο των αποφάσεων γίνεται λόγος για τη διαφορετική ταχύτητα στην ανάκαμψη των οικονομιών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφενός και την Ασία αφετέρου. «Υπάρχει ο κίνδυνος η συγχρονισμένη δημοσιονομική προσαρμογή στις μεγάλες οικονομίες να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν είναι και το σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών αλλά και της καλύτερης εποπτείας στο δημοσιονομικό τομέα για την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον.
Σχετικά με τα ελλείμματα ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη σύνοδό τους, εκτιμά ότι θα ήταν δυνατόν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2013, θέση που βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκής Ένωση, που εκπροσωπείται σαν το 20ο μέλος της συνόδου.
«Το γεγονός ότι η G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό, είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε και αυτός ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποστήριξης της ανάπτυξης».
Ωστόσο, η Βραζιλία και η Αργεντινή σημειώνουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν ξεκινήσει οι ευρωπαϊκές χώρες γίνεται σε βάρος των αναδυομένων χωρών.
Οι προσαρμογές, ανέφερε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, «πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην πνίγουν την ανάπτυξη», για να προσθέσει: «Αν (αυτές οι οικονομικές πολιτικές) εφαρμοστούν στις αναπτυγμένες χώρες, είναι ακόμη χειρότερο, επειδή αυτές οι χώρες, αντί να τονώσουν την ανάπτυξη, δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη δημοσιονομική προσαρμογή και, αν είναι εξαγωγείς, θα κάνουν αυτή την προσαρμογή σε βάρος μας». Από την πλευρά της, «απόλυτα λανθασμένη» χαρακτηρίζει την εστίαση στο περιορισμό των ελλειμμάτων η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου