Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Απόλυτη επικράτηση Σαμαρά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Η εκλογή- την ερχόμενη Παρασκευή- του νέου γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και της Εκτελεστικής Γραμματείας (που θα αντικαταστήσει το Πολιτικό Συμβούλιο) είναι το επόμενο τεστ που καλείται να περάσει η κομματική ηγεσία και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει φουντώσει η μάχη για τα όργανα...





Με δεδομένη την υπεροχή των σαμαρικών στην Πολιτική Επιτροπή (πρώην Κεντρική Επιτροπή), προεξοφλείται ότι οι εκλεκτοί του κ. Σαμαρά θα υπερψηφιστούν και το ζητούμενο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν. Είναι προφανές ότι μια οριακή εκλογή νέου γραμματέα θα προκαλέσει τριγμούς, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης.



Για τη θέση του Λευτέρη Ζαγορίτη διαγκωνίζονται στο κομματικό παρασκήνιο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αναζητεί κομματικό ρόλο, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος. Ο πρώην υπουργός Τουρισμού δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη θέση και αναμένει την τελική απόφαση του κ. Σαμαρά, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος προωθείται ως επιλογή που μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα των σαμαρικών με τους καραμανλικούς.



Με το ίδιο επιχείρημα προβάλλεται ως πιθανή και η επιλογή του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ κομματικοί παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος δεν αποκλείουν ο Α. Σαμαράς να προχωρήσει σε μια επιλογή- έκπληξη, όπως του Νίκου Δένδια, για τον οποίο αναπτύχθηκε χθες έντονη φημολογία στους κομματικούς διαδρόμους.



Οι αιρετοί της Εκτελεστικής Γραμματείας

Ακόμη πιο ρευστή, πάντως, είναι η εικόνα για τα αιρετά μέλη της 15μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας, για την οποία αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες υποψηφιότητες για τις επτά θέσεις που θα καλυφθούν από τις κάλπες της Πολιτικής Επιτροπής.



Εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, στο νέο όργανο μετέχουν εκ της θέσης τους ο γραμματέας του κόμματος, οι γραμματείς Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο γενικός διευθυντής του κόμματος. Για τις υπόλοιπες θέσεις θεωρείται πιθανή η υποψηφιότητα των συνεργατών του κ. Σαμαρά, κ.κ. Δημ. Σταμάτη και Δ. Πανοζάχου, των νυν τομεαρχών Νικ. Δένδια και Κ. Χατζηδάκη, των υπευθύνων σε κομματικές γραμματείες κ.κ. Εμμ. Αγγελάκα, Ι. Μανώλη, Βασ. Μιχαλολιάκου και Κατερίνας Παπακώστα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την εκλογή τους και στελέχη που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Σαμαρά, όπως ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Η πλήρης επικράτηση του Αντ. Σαμαρά στη Ν.Δ. και στο επίπεδο του κομματικού μηχανισμού, επιβεβαιώθηκε από τις κάλπες για την εκλογή των 200 αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Το ποσοστό των μελών στο νέο κομματικό όργανο που κινούνται στη σφαίρα επιρροής του κ. Σαμαρά υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 60%, 25-30% είναι στελέχη που κινούνται στον χώρο των καραμανλικών, ενώ ένα ποσοστό περί του 10% είχαν στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη ή συνδέονται με άλλα προβεβλημένα κομματικά στελέχη (Ευάγγ. Μεϊμαράκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος κ.ά.).



«Το Συνέδριο απέδειξε ότι όλοι είναι συσπειρωμένοι γύρω από τον αρχηγό του κόμματος», ήταν χθες το μήνυμα της Ρηγίλλης.



Στην Πολιτική Επιτροπή εξελέγησαν σχεδόν όλα τα στελέχη που κινούνται στο πεδίο των συνεργατών του κ. Σαμαρά, όπως οι Δημ. Σταμάτης και Χρυσ. Λαζαρίδης, ενώ λόγω ποσόστωσης έμεινε τελικά εκτός ο Φ. Κρανιδιώτης.
 
Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα




ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τη συγκρότηση των νέων κομματικών οργάνων, η Ρηγίλλης κλιμακώνει και την αντεπίθεση στο ΠΑΣΟΚ με στόχευση πλέον προσωπικά τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Πρώτο βήμα θα είναι η καταψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην ορισμένων διατάξεων, όπως το ψαλίδι στις πρόωρες συντάξεις, η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών κ.ά., αφού έτσι η Ν.Δ. δίνει το δείγμα της «στρατηγικής κατά του μνημονίου» που επικύρωσε το 8ο Συνέδριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, επισημοποιήθηκε χθες η καταψήφιση από τη Ν.Δ. του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ απορρίπτονται και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Στο Ασφαλιστικό, η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, όπως τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις και την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αλλά θα αντιταχθεί στις βασικές διατάξεις, όπως το νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.



«Ψηφίζουμε "όχι επί της αρχής, γιατί η κυβέρνηση, ενώ υποβάλλει σε αιματηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, δεν δημιουργεί ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που είναι βιώσιμο. Πρόκειται, δηλαδή, για θυσίες χωρίς αντίκρυσμα...», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.



Η Ντόρα

Την ίδια ώρα, πάντως, το χάσμα της Ρηγίλλης με την Ντόρα Μπακογιάννη διευρύνεται. Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από την πρώην υπουργό έχει αρχίσει και είναι σαφές πλέον ότι οι συγκρούσεις με τη Ν.Δ. θα είναι καθημερινές. Η ίδια έκανε χθες «σινιάλο» ότι το νέο κόμμα βρίσκεται προ των πυλών: «Υπάρχουν οι συνθήκες», ανέφερε (στον Βήμα 99,5) και πρόσθεσε ότι για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση «χρειάζεται να επιτύχουμε ένα μίνιμουμ σύγκλισης και συναίνεσης».



Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά ότι «επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και συνακόλουθα και στην αποτυχία του τόπου». «Η Ν.Δ. επενδύει στο ότι επί των ερειπίων μπορεί να κληθείμε τη λογική του ώριμου φρούτου- να κυβερνήσει», ήταν το δικό της μήνυμα.







Ποιοι εξελέγησαν πρώτοι στην Πολιτική Επιτροπή



ΣΥΜΦΩΝΑ με τα τελικά αποτελέσματα, οι δέκα πρώτοι ανά κάλπη είναι:



Στο Λεκανοπέδιο Αθηνών:Κ.



Ζωντανός, Εμμ. Αγγελάκας, Γ. Αναγνωστάκος, Αλ. Κόκαλης, Δ. Βαχτσιαβάνος, Γ. Λουλουδάκης, Αρ. Τοσρώνης, Μιχ. Κουλιζάκος, Χαρ.



Κόκκινος, Νικ. Αρβανιτάκης και στις γυναίκες οι: Κατερίνα Παπακώστα, Μαρία Γιαλαμά, Φωτεινή Βρύνα, Αννα Καραμανλή, Καλλιόπη Βλαχογιάννη- Καραχάλιου, Ευαγγελία ΑγαλοπούλουΠετράκου, Ασημίνα Ζαμάνη, Κατερίνα Ρηνάκη, Κατερίνα Πατσόγιαννη.



Στην Περιφέρεια: Ευθ.



Δρόσος, Ι. Μανώλης, Δημ.



Πανοζάχος, Ακης Γεροντόπουλος, Γ. Ορφανός, Διον. Σταμενίτης, Δημ.



Σταμάτης, Δημ. Βαρτζόπουλος, Κων. Τσιμάρας, Θ. Ματάλας και στις γυναίκες οι Φεβρωνία Πατριανάκου, Βασιλική Μαχαίρα, Μαρία Αντωνίου, Μερόπη Καλδή, Πηνελόπη Ράλλη, Ασημίνα Σκόνδρα, Ελενα Κοτρολού- Μάντζιου, Σταματία Κοντονάσιου, Ανδρομάχη ΧιώτηΚελεμπέκη, Ροδούλα Δημητριάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου