Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Κρίσιμη δοκιμασία για την Μέρκελ οι προεδρικές εκλογές στη Γερμανία

Χαρακτήρα «ετυμηγορίας» για τη σκληρή οικονομική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνει η έμμεση ψηφοφορία της Τετάρτης για την εκλογή προέδρου στη Γερμανία μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ...





Ο υποψήφιος της Μέρκελ, Κρίστιαν Βουλφ, δηλώνει πεπεισμένος ότι θα επικρατήσει του αντιπάλου του Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο Βουλφ, ηλικίας 51 ετών, είναι ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (SPD).



Ο ρόλος του προέδρου είναι καθαρά συμβολικός, όμως οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Γερμανίδα καγκελάριο που τελεί υπό μεγάλη πίεση εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει και της αντιπαλότητας στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.



Η κυβέρνηση της Μέρκελ, στην οποία συμμετέχουν οι συντηρητικοί (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) διαθέτει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, στην οποία μετέχουν 1.244 εκλέκτορες.



Ο κύριος αντίπαλος του Βουλφ είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γιόαχιμ Γκάουκ, ένας δημοφιλής πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία.



Η υποστήριξη προς τον Γκάουκ αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη από την υποστήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς τον Βουλφ, παρόλο που αρκετά μέλη της κεντροδεξιάς συμμαχίας της καγκελαρίου έχουν πει ότι θα ψηφίσουν τον Γκάουκ στη μυστική ψηφοφορία.



Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Βουλφ είναι σαφώς λιγότερο δημοφιλής από τον Γκάουκ.



Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν έχουν ρεαλιστική πιθανότητα να εκλεγούν, είναι ο Λουκ Γιόχιμσεν του κόμματος Αριστερά και ο στιχουργός Φρανκ Ρένικε, ο οποίος είναι υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD).



Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το απόγευμα της Τετάρτης.



Οι προεδρικές εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ εξαιτίας των επικρίσεων που δέχθηκε για δηλώσεις ότι η στρατιωτικές επιχειρήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό εξυπηρετούν επίσης οικονομικά συμφέροντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου