Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τα νοικοκυριά εκπέμπουν SOS

Ρεπορτάζ: Δ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡ. ΜΕΓΑΣ, ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ, Θ. ΤΣΙΡΟΣ (απο Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ)

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ύφεση έχει αρχίσει να δαγκώνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ζορίζονται αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις τους...


Αυτή τη στιγμή ένα μέρος του κόσμου, κυρίως χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του και προσπαθεί να βρεί κάποιο παράθυρο για να πάρει κι άλλα λεφτά, τονίζουν τραπεζίτες. Στο ίδιο περίπου μοτίβο κινούνται ορισμένοι ιδιοκτήτες μικρών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να πάρουν δάνειο ως φυσικά πρόσωπα για να κινηθούν.




Ολοι σχεδόν και πρώτοι απ' όλους οι δημόσιοι υπάλληλοι που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, αλλά και οι άνεργοι, ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τις δόσεις τους. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται παρουσιάζοντας προγράμματα διευκόλυνσης, αλλά το πρόβλημα παραμένει όσο η κρίση βαθαίνει.



Οι απαισιόδοξοι



Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ήταν κοντά στο 7,7% του συνόλου των δανείων στην Ελλάδα στο τέλος του 2009 και υπολογίζεται ότι ανήλθε μεταξύ 8% και 9% στο τέλος Μαρτίου με βάση τα βιβλία των τραπεζών. Υπάρχουν τραπεζίτες που θεωρούν ότι το ποσοστό έχει ανέβει ακόμη περισσότερο και ξεπερνά το 9% στο τέλος Μαΐου αλλά και άλλοι πιο απαισιόδοξοι.



«Αν υπολογισθούν τα δάνεια σε καθυστέρηση με βάση τους κανόνες της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ίσως ξεπερνά το 13% και πιθανόν πλησιάζει το 15%», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεσαίας τράπεζας. «Το θέμα είναι ότι τα νούμερα (στα βιβλία) δίνουν οι πωλητές δανείων στις τράπεζες που δεν γνωρίζουν πώς θα έπρεπε να υπολογίζονται τα δάνεια σε καθυστέρηση».



Με δεδομένο ότι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 254 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, εκείνα που θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα με βάση τους κανόνες της Βασιλείας περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 33 και 38 δισ. ευρώ. Ο ίδιος παρατηρεί ότι το ποσοστό θα είχε ανέβει στο 13%-15% αν δεν υπήρχαν οι διάφορες κρατικές εγγυήσεις, π.χ. το ΤΕΜΠΜΕ. «Οσα δάνεια έχουν κρατική εγγύηση δεν λογίζονται σε καθυστέρηση, ακόμη κι αν ο δανειολήπτης δεν πληρώνει τις δόσεις του», συμπληρώνει.



Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζίτη, το 18% εκείνων που έχουν πιστωτική κάρτα αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις στην ώρα του. Στο 17% περίπου τοποθετεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν ένα ανοικτό δάνειο δεν εξυπηρετείται λόγω της φύσης του.



Ομως, υψηλόβαθμα στελέχη μεγαλύτερων τραπεζών τοποθετούν το νούμερο για τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά πολύ χαμηλότερα, μεταξύ 10% και 12%, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι πλέον καλύτερη γιατί στο προαναφερθέν ποσοστό συμπεριλαμβάνονται οι πραγματικά αφερέγγυοι πελάτες.



Το 7% περίπου του συνόλου των στεγαστικών δανείων εκτιμά ότι δεν εξυπηρετούνται.



Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 10% και εμφανίζει αυξητικές τάσεις.



Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας ανέφερε στην «Οικονομία» ότι ίσως δούμε έξαρση των κακοπληρωτών ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες από τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος περιμένει το ποσοστό να πιάσει οροφή τον Ιούνιο του 2011 που παραπέμπει σε βαθιά ύφεση, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι θεωρητικά οι πιο ανθεκτικές.



Κράτος-τοκογλύφος



Επιτόκια ακριβών καταναλωτικών δανείων, ακόμη και πιστωτικών καρτών, επιβάλλει το Δημόσιο στους οφειλέτες του, την ίδια ώρα που πιέζει τις τράπεζες να βοηθήσουν τους καταναλωτές, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι οφειλές για φόρους εισοδήματος τοκίζονται με μια ποσοστιαία μονάδα τον μήνα, δηλαδή 12% τον χρόνο, ενώ στα χρέη από ΦΠΑ επιβάλλονται προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 18% τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου