Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γουατεμάλα και το Εκουαδόρ

Απο Enet.gr

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της Εκουαδόρ έκρηξης του ηφαιστείου Πακάγια στη Γουατεμάλα και του ηφαιστείου Τουνγκουράχουα στο . Στη Γουατεμάλα τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον πενήντα έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με το BBC...


Αν και το σχεδόν ταυτόχρονο "ξύπνημα" των δύο ηφαιστείων δεν συνδέεται σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιπτώσεις ήταν οι ίδιες, καθώς και οι δύο χώρες βρίσκονται σε "κατάσταση φυσικής καταστροφής".




Στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της Γουατεμάλα και της μεγαλύτερης πόλης του Εκουαδόρ, Γκουαγιακίλ, διαπιστώνονται ακόμη προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, σύμφωνα με το BBC.



Στη Γουατεμάλα υπάρχουν 288 ηφαίστεια από τα οποία οκτώ είναι ενεργά. Το Πακάγια, σε ύψος 2.500 μέτρων, είναι από τα ενεργότερα ηφαίστεια στη Λατινική Αμερική. Βρίσκεται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλας. Σύμφωνα με το σεισμολογικό και γεωλογικό ινστιτούτο της χώρας, η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύτηκε σε ύψος 1.500 μέτρων.



Σύμφωνα δε με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Εκουαδόρ το ηφαίστειο του Τουνγκουράχουα, σε ύψος 5.100 μέτρων, εκτόξευσε στάχτη σε ύψος 7.000 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου