Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Διαψεύδει σενάρια εκλογών ο Γ. Πεταλωτής

«Όποιος πιστεύει ότι η χώρα αντέχει άλλες εκλογές, ας βγει να το πει ρητά. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι καθορισμένες για τις αρχές Νοεμβρίου». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια σηματοδοτούν την έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ή και «δίδυμης κάλπης»...





Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια δεν έχουν σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «αλλά αυτό που κάνει ο κ. Παπανδρέου είναι να δίνει βαρύτητα στην περιφέρεια, βαρύτητα που έλειπε εδώ και πολλά χρόνια».



Επιπλέον τόνισε ότι ο κεντρικός σχεδιασμός γίνεται ούτως ή άλλως και πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον πρωθυπουργό να έχει άμεση σχέση και αντίληψη των προβλημάτων των πολιτών και ειδικά της περιφέρειας.



Επισήμανε δε ότι τα αποτελέσματα αυτών των επισκέψεων είναι εμφανή και επαινούνται από τον ελληνικό λαό.



Ερωτηθείς εάν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ποσοστό έχει νομοθετηθεί και παραπέμποντας σε δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι με τον εκλογικό νόμο μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αλλαγή του ποσοστού αυτού.



«Ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα κόμμα να είναι τόσο ανοιχτό σε διαδικασίες συναίνεσης και μάλιστα όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, που θα είναι άλλη μια ευκαιρία να δείξει ο καθένας πώς εννοεί τη συναίνεση», τόνισε.



«Όσον αφορά στο πώς βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ότι μένει ίσως ανοιχτό ένα ζήτημα για το ποσοστό, νομίζω ότι και η ΝΔ έχει τοποθετηθεί θετικά ως προς αυτό», είπε ο κ. Πεταλωτής.



«Εμείς είχαμε άποψη, την είχαμε εκφράσει και αυτή έχει καταστεί και νόμος του κράτους, από εκεί και πέρα, όμως, επειδή θέλουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά και υπέρ ενός γνήσιου πολιτικού συστήματος εκλογών, είμαστε ανοιχτοί, εάν χρειαστεί, να συζητήσουμε και επ' αυτού του ζητήματος», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται αν αλλάξει τη νομοθεσία.



«Δεν σας είπα ότι θα την αλλάξουμε, απλώς είναι ένα θέμα που μπορεί να ξανασυζητηθεί, εάν τεθεί και εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις ότι υπάρχει καλύτερη λύση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση.



«Καμία έκπτωση δεν θα υπάρχει, εάν κάποιος μας πείσει ότι μπορεί να είναι αλλιώς τα πράγματα, είμαστε ανοιχτοί να το δούμε», συμπλήρωσε.



Σχετικά με το εάν υπάρχει περίπτωση να μείνει ανοιχτή η Βουλή ώστε ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί όσο το δυνατό συντομότερα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα της Βουλής και προγραμματισμού των νομοσχεδίων της κυβέρνησης.



«Η διαφάνεια ισχύει για όλους»



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτης κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με αφορμή δημοσιεύματα που τον αφορούν, δήλωσε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος «και άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει».



Σχετικά με το αν ισχύει και για τον κ. Τσοχατζόπουλο το δόγμα της μηδενικής ανοχής που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για ανάλογες περιπτώσεις, όπου «κινούνταν υποψίες», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι σαφές ότι η διαφάνεια ισχύει για όλους, σε όλες τις κατευθύνσεις και για όλα τα πρόσωπα».



«Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε και επισήμανε ότι από εκεί και πέρα είναι κομματικό στέλεχος και άρα είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ.



«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τη ΝΔ την από κοινού σύσταση εξεταστικών επιτροπών «έστω και εάν υπήρχε θέμα να κληθούν και δικά μας στελέχη του παρελθόντος».



Σημείωσε δε ότι η τότε κυβέρνηση είτε απέφευγε να τοποθετηθεί, είτε αποχωρούσε από τη Βουλή για να αποκρύψει την αλήθεια και να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών της.



«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε αυτή τη διαδικασία έως το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν προκύψουν», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.



Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της ΝΔ να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η ΝΔ, η οποία δεν διασφάλισε στην διακυβέρνησή της τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα υπέθαλπε συμπεριφορές έκνομες, έχει έστω και τώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι αντελήφθη τι σημαίνει διαφάνεια και ποια είναι η απαίτηση επιτέλους των καιρών.



«Η ΝΔ θα κριθεί με βάση το τι θέση θα πάρει στην εξεταστική επιτροπή για όλους όσοι μπορεί να εμπλέκονται ή μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας», συμπλήρωσε.



Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η διαφάνεια και η διαφθορά δεν έχει χρώμα, δεν υπάρχει πράσινη, μπλε και κόκκινη διαφάνεια και τόνισε ότι «σήμερα είναι ευκαιρία για την πολιτική ζωή της χώρας, επιτέλους να ανατραπεί αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπήρχε».



Για το εάν πρέπει να κληθεί ο κ. Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι άποψη της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και το Σύνταγμα.



«Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν την αυτοτέλεια και αυτονομία τους και καλούν όποιους μάρτυρες κρίνουν ότι πρέπει να κληθούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «εμείς ως κυβέρνηση υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου χωρίς μικροκομματικές αντιμετωπίσεις».



Ερωτηθείς εάν αποτελεί λόγο κλήσης του κ. Κ. Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή, η επιστολή παραίτησης που του είχε στείλει, επί πρωθυπουργίας του, ο τότε υπουργός Μεταφορών και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, καθώς είχε αντικατασταθεί τότε από τον κ. Μαντέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αυτό είναι θέμα της εξεταστικής.



Επεσήμανε δε ότι θέση της κυβέρνησης ειδικότερα για τους πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι καλούνται εφόσον μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διερεύνηση της αλήθειας.



«Είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα έπρεπε ίσως να κληθεί ο κ. Καστανίδης στην εξεταστική για να πει τι εννοούσε όταν έγραφε αυτή την επιστολή.



«Ο Κ. Σημίτης απάντησε σε αυτά τα υπονοούμενα αλλά με αυτά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Τ. Μαντέλης και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρχουν απόψεις παλαιότερων στελεχών είμαστε διατεθειμένοι να τις ακούσουμε».



Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς μικροψυχίες, χωρίς κανιβαλισμούς και με συγκεκριμένα στοιχεία που ξεκαθαρίζουν τη δημόσια ζωή, αλλιώς αν φτάσουμε με ψιθύρους, υπόνοιες και υπονοούμενα να καταδικάζουμε πολιτικά πρόσωπα, τότε ακριβώς τον αντίθετο σκοπό εξυπηρετούμε, να συγκαλύπτουμε και όχι να αποκαλύπτουμε».



Για το εάν μπορεί να συμβάλλει ο κ. Σημίτης στη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens είπε ότι αυτό είναι κριτήριο που θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπή.



Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι εφόσον αποδειχτεί ότι έχουν πάει χρήματα σε κομματικά ταμεία φυσικά υπάρχει θέμα αντιμετώπισης, αλλά επισήμανε ότι το θέμα που είχε τεθεί στο ΠΑΣΟΚ έχει διερευνηθεί από το κόμμα.



«Εμείς είμαστε υπέρ τη διαφάνειας και στα οικονομικά των κομμάτων και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θα περάσουν νομοθετικά ώστε τα κόμματα να έχουν διαφανή οικονομικά στοιχεία, τουλάχιστον από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.



«ΚΚΕ και ΠΑΜΕ βλέπουν παντού προβοκάτσιες»



«Καμία προβοκάτσια δεν εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ έχουν μια ικανότητα να βλέπουν παντού προβοκάτσιες. Όταν, όμως, βλέπεις παντού προβοκάτσιες, χάνεις και την πραγματικότητα και δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις όπως πρέπει» ήταν η απάντηση του κ. Πεταλωτή όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός υιοθετεί τη θέση που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ότι στα πρόσφατα επεισόδια έξω από τη Βουλή συμμετείχαν και στελέχη του ΚΚΕ.



«Ο κ. Πάγκαλος είπε την άποψή του σε μια συνέντευξη και δεν τίθεται ζήτημα υιοθέτησης ή όχι των απόψεών του. Από κει και πέρα ο καθένας θα πρέπει να δείχνει την απαιτούμενη υπευθυνότητα στην πολιτική ζωή», είπε ο κ. Πεταλωτής.



Επιπλέον, σχολιάζοντας αναφορά ότι η κυβέρνηση κάνει «πόλεμο λάσπης» στο ΚΚΕ, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «πόλεμο λάσπης κάνει συνήθως το ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ και δεν το κάνει τώρα, το κάνει χρόνια».



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς αν είναι «πόλεμος λάσπης» η «πολιτική αντιπαράθεση» που κάνει το ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση τόνισε ότι «εάν ήταν πολιτική αντιπαράθεση μόνο, δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα, δυστυχώς, όμως, εδώ και χρόνια ζούμε μια απαξίωση του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει την απαίτηση να μην κρίνεται από κανέναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου