Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο Σαμαράς διαγράφει την «περίοδο Καραμανλή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις της Ρηγίλλης με την ομάδα των καραμανλικών, μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να δείξει αμέσως την πόρτα της εξόδου στους Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου, αλλά και το αίτημα να κλητευθεί από Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης...





Καθ΄ οδόν προς το Συνέδριο του κόμματος (25-27 Ιουνίου), στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά προαναγγέλλουν νέες «εκκαθαρίσεις» στελεχών που συνδέθηκαν με τη διακυβέρνηση Καραμανλή και «πλήγωσαν την παράταξη», όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι μετά το Συνέδριο, για το κόμμα «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς “βαρίδια” και εξαρτήσεις».



Τα σήματα που εκπέμπει η κομματική ηγεσία ερμηνεύονται από τη λεγόμενη πτέρυγα των καραμανλικών ως απόδειξη ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να «διαγράψει» την περίοδο Καραμανλή. Επικαλούμενοι το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται στο γαλάζιο στρατόπεδο, κομματικοί παράγοντες που βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με τον Κ. Καραμανλή, δεν αποκλείουν ο πρώην πρωθυπουργός να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για μια δημόσια παρέμβαση και να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής- δοκιμάζοντας, ουσιαστικά, τα νεύρα της Ρηγίλλης.



Οι ίδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι η κίνηση Σαμαρά να εκπαραθυρώσει από το κόμμα τους κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο, αιφνιδίασε τον κ. Καραμανλή και αντιμετωπίστηκε ως έμμεση βολή από τον διάδοχό του για τον τρόπο με τον οποίο είχε εκείνος αντιμετωπίσει όσους πρωταγωνίστησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Οπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες, η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «δεν απολογείται για το χθες» αποτελεί ουσιαστικά ηχηρή αποδοκιμασία του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος της Ν.Δ. Αλλα στελέχη που επίσης κινούνται στο χώρο των καραμανλικών διαβλέπουν ότι πίσω από τη «στροφή» της Ρηγίλλης για την κλήτευση του κ. Σημίτη, πραγματικός στόχος είναι ο κ. Καραμανλής, αφού πλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ν.Δ. να αντιταχθεί σε ενδεχόμενη κλήτευση του κ. Καραμανλή (για το Βατοπέδι, το οικονομικό ναυάγιο κ.ά.).


Ανανέωση στις οργανώσεις




ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ πολλούς αποδέκτες για ανανέωση του δυναμικού της Ν.Δ. και «τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία» απέστειλε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στις νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ψήφισε στην οργάνωση της Κηφισιάς (φωτό), ενώ στη διαδικασία συμμετείχε και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ψήφισε στη Ραφήνα.



Στις γαλάζιες κάλπες, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης, προσήλθαν χθες περισσότερα από 300.000 μέλη- περίπου ένας στους τρεις από τους ψηφοφόρους των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας. Επιτελικά στελέχη του κόμματος θεωρούσαν ικανοποιητική την προσέλευση στην παρούσα συγκυρία, αλλά στέκονταν ιδιαίτερα στη «ριζική ανανέωση», όπως έλεγαν, των οργανώσεων με την εκλογή- και λόγω ποσόστωσης- περισσότερων γυναικών και ηλικιακά νέων μελών. Στη συντριπτική πλειονότητα των οργανώσεων, τα μέλη που ανέλαβαν διοικητικό ρόλο είχαν στηρίξει την εκλογή του κ. Σαμαρά.



Κάτω από 20% στην Κρήτη

Παρά το υποτονικό κλίμα, από τις χθεσινές εκλογές δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, ενώ ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής (κάτω από 20%) στις οργανώσεις της Κρήτης- αποτέλεσμα του «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει με τους υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη. Λιγότερα από τα μισά μέλη ψήφισαν και στις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σε διάφορους νομούς (Χαλκιδική, Πέλλα, Γρεβενά κ.α.) υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος για τη ΝΟΔΕ. Ενταση επικράτησε στο εκλογικό κέντρο Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης όταν ένας εκ των υποψηφίων για τη νομαρχιακή οργάνωση κατήγγειλε ότι πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία μέσα στις κάλπες υπήρχαν ήδη φάκελοι με ψηφοδέλτια, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Κιλκίς όταν ψηφοφόροι ήρθαν στα χέρια με μέλη της εφορευτικής επιτροπής και υπήρξε παρέμβαση της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου