Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

“Ανάσα” για όσους χρωστάνε στο δημόσιο


δημοσιο-βοηθεια
ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Μια νέα ρύθμιση απολύτως προσαρμοσμένη στην οικονομική κατάσταση του καθενός, προωθεί το υπουργείο, ώστε να δώσει ανάσα σωτηρίας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις...
Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Διαβάστε μέρος της συνέντευξης:
Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012 έφθασαν τα 13 δισ. ευρώ. Τι θα κάνετε για να αποτρέψετε τη διόγκωσή τους φέτος;
Κατ' αρχάς πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ο ρυθμός είσπραξής τους βγαίνουν και από τον αριθμητή και τον παρανομαστή. Εχουμε λοιπόν περιπτώσεις που βεβαιώνονται χρέη τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν και το ξέρουμε τη στιγμή που αυτά βεβαιώνονται. Αυτό γίνεται γιατί έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι απαρχαιωμένο και μας αναγκάζει να ασχολούμαστε με άσκοπες υποθέσεις και να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα εικονικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόστιμο των 4,9 δισ. ευρώ στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή. Δηλαδή από τα 13 δισ. ευρώ του 2012, τα 4,9 ήταν τα χρέη της Ακρόπολις που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
Πώς μπορεί να λυθούν τα προβλήματα αυτά;
Πρώτον, με το να δώσουμε οδηγίες στον μηχανισμό να μην ασχολείται τουλάχιστον αυτή την περίοδο με τέτοιες υποθέσεις.
Δεύτερον, να διορθώσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να μην προσπαθούμε να εισπράξουμε χρέη επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να εισπραχθεί και θα πρέπει να τα διαγράψουμε έστω και λογιστικά, εσείς τι λέτε;
Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Η διαδικασία θα γίνει πιο σωστή και γρήγορη και θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν.
Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή ή έστω τη λογιστική διαγραφή των χρεών;
Ναι. Ηδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και το συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών η πρόταση προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου.
Θα προτείνετε στον υπουργό νέα ρύθμιση; Γνωρίζετε ότι πολλοί φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα όμως έχει πει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις». Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν.
Σκέφτεστε να μειώσετε τα επιτόκια και τις προσαυξήσεις στα πρόστιμα;
Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια σκέψη για τον εξορθολογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων. Πρέπει να πω όμως ότι η όποια ρύθμιση δεν πρέπει να συμφέρει τον φορολογούμενο. Η ρύθμιση παρέχεται ώστε να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, εκποίησης, κατάσχεσης κ.λπ. και πρέπει να έχει επιτόκιο και προσαυξήσεις. Δεν μπορεί ο συνεπής φορολογούμενος που πληρώνει κανονικά να έχει την ίδια μεταχείριση με αυτόν που έχει χρέη. Επιπροσθέτως, πρέπει να έχει προσαυξήσεις μια ρύθμιση προκειμένου να αναγκασθεί ο οφειλέτης, όταν καλυτερεύσουν οι οικονομικές του συνθήκες, να αποπληρώσει το χρέος στο σύνολό του ή αυτό που έχει απομείνει, για να γλιτώσει τους τόκους. Η ρύθμιση δεν είναι χάρισμα, απλά διευκολύνει από την αναγκαστική είσπραξη περιουσιακών στοιχείων και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου